Перли

Забърсвайте ги с леко затоплена мека материя за да отстраните замърсявания по тях. Хубаво е също така периодично да ги измивате с мек неутрален сапун. После ги изплакнете обилно с чиста вода и ги подсушете с тънка памучна тъкан, за да не се надраскат. Ако перлите са изключително зацапани, може да ги почистите с лакочистител на ацетонова основа.

Злато

Тъмните петна от съприкосновението на златото с влажна кожа се махат след търкане с памучна тъкан. Може също така да ги измивате с топла вода и сапун, особено ако има инкрустирани камъни. Сложете ги в съд със сапунена вода, затворете го с похлупак и леко разклатете няколко пъти. Така полепналата по тях мазнина ще падне и те ще заблестят отново.

Сребро

В никакъв случай не ги търкайте със сода за хляб, тя ги наранява. Използвайте суха и мека памучна тъкан и паста или прах за зъби. Може да ги почистите и с лимонов сок, след което да ги изплакнете с топла вода и да ги излъскате с гюдерия.

Платина

Най-добре се почиства с мека памучна кърпа, а ако има инкрустирани брилянти, да се измива със сапунена вода, но не повече от веднъж месечно.

Кехлибар и слонова кост

Почистват се, като се измиват с топла сапунена вода. Ако слоновата кост е пожълтяла или е покрита с петна, поставете украшението за 15 минути в слаб разтвор на хлорна вар, а след това го изтрийте със суха кърпа.

Дърво

Дървените накити не се мият, а се изтъркват с парче от фланела.

Пластмаса

Пластмасовите бижута се мият в топла вода с малко сапун.

 
Пвц дограма за дома - да, но каква? През последните години определено се наложи тенденцията за масова...
Какъв материал да изберем за изолация на панелно жилище? За изграждане на панелните жилища са използвани панели, отлети от ...
За чисти килими: Първо ги изтупайте. След това пригответе смес от 1/2 чаша амоняк, 1/2 чаша...

Здравни новини

Новини

Реклама