Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Пресаждането се налага, когато корените на растението са запълнили съда, когато субстратът е много стар и втвърден, така че не може да поема добре водата при поливане, когато при растението се забелязват видими недостатъци или боледува, всяка година при растенията, които се нуждаят от хранителни вещества, като татул, фуксия, олеандър, храстовидна хризантема, декоративен банан.  

Изваждане от саксията

Цветето първо трябва да се полее. Ако по този начин корените не са се освободили и то не може да се извади от саксията, необходимо е, ако разбира се саксията не е много голяма, да я завъртите и с ръба и да почукате с нещо твърдо.Ако саксията е по-голяма, трябва да освободите корените с нож, като минете с него по целия периметър на саксията и го притискате до стената й. Цветето трябва да се подържа, когато го вадите от саксията.

По този начин корените заедно с пръстта не му натежават. То се държи здраво между показалеца и средния пръст. Ако корените са израсли толкова, че са се показали през дупката за изцеждане на водата, единственото решение е саксията да се счупи, за да не се наранят корените.Пръстта трябва да се изтръска от корените. Ако те са се сплъстили, трябва внимателно да се разделят с помощта на дървена пръчка. Горният слой на пръстта се отстранява, защото именно в него остават вредните соли от торовете, като например остатъци от варовик. Обикновено при пресаждане на цветя корените не трябва да се засягат. От големината на корените зависи големината на новата саксия. 

Новата саксия

Ако пресаждаме цветето в глинена саксия – тя трябва да се накисне във вода 12 часа, защото в противен случай ще отнеме влагата от почвата и съответно от цветето. Употребяваните саксии трябва да се изчистват основно, за да се убият микробите. Размера на новата саксия се определя по това, че между корените и ръба на саксията трябва да има най - малко 2см разстояние. 

Засаждането

Дъното на саксията в която ще засадим цветето, се покрива с парчета от глинена саксия, за да не се запуши дупката за изцеждане на водата с израсналите след време корени и с влажна пръст. След парчетата изсипваме малко пръст, така че растението да се намира на такава височина в новата си саксия, на която е било в старата. Притискаме пръстта към растението , за да се уплътни. Между повърхността на пръста и края на саксията трябва да остане място за поливане, широко колкото един палец.

 
Правила за готвене. Въздействие на някои продукти. Троскотът лекува всичко. Хрянът дава нещо, което от никъде другаде не...
За чисти килими: Първо ги изтупайте. След това пригответе смес от 1/2 чаша амоняк, 1/2 чаша...
Изгонете дървениците от дома си Ефикасно и лесно достъпно средство за борба срещу дървениците е...

Здравни новини

Реклама