Всеки цвят въздейства по определен начин на сетивата ни. Ако черното ни потиска, то жълтото ни кара да се усмихваме.

Ето как ни говорят те:

1. Жълтите цветове на топлота и предизвикват спокойствие и весело настроение, като активизират мозъчните функции. Важно предимство на жълтите цветове е, че не променят оптичния мащаб на помещението. Жълтите цветове са подходящи за стаи с малък достъп на слънчева светлина. Употребени в дневната и детската стая, тези цветове предразполагат към творчество и вглъбяване.

2. Черните цветове са символ на скръб и тъга, но същевременно те са изразител на сдържаност, самообладание и власт. Черното е показател още на сила и сериозност. В комбинация с други цветове те създават добър контраст и отличен фон, на който се откроява великолепието на другите цветове.

3. Сивите цветове са неутрални. Те влизат в хармония с всички цветни тонове. За интериора сивите цветове са особено важни, защото смекчават яркостта на останалите цветове до поносими граници. Те са чудесен фон за открояване на други цветове в интериора.

4. Белите цветове в жилищните помещения се смятат за багри на чистотата и светлината. Те омекотяват пъстротата и хармонират с всички цветове. За фон обаче на предмети с други цветове не са подходящи. При тъмните хармонични цветове белият цвят създава силни контрасти.

5. Червените цветове са най-възбуждащи и едни от най-обичаните, защото са израз на сила, достойнство и изобилие. Продължителното пребиваване в среда с червен цвят обаче уморява очите и действува раздразнително. При по-големи плоскости е наложително да се търсят убитите и омекотени нюанси на червените цветове.

6. Зелените цветове изразяват сигурност, настройват успокояващо и създават добри условия за почивка. В интериора се прилагат в омекотени тонове, предимно като цвят за стените в спални и по-рядко в дневни.

7. Оранжевите цветове са едни от най-активните. Те действат силно емоционално и възбуждащо, настройват към радост и веселие, олицетворяват здраве и деен живот, но намаляват оптично пространството. В интериора оранжевите цветове се прилагат с интензивен тон за подсилване на зоните на активните процеси.

8. Виолетовите цветове предизвикват чувство на сериозност и са израз на тържественост, блясък и разкош. Употребени в чисти тонове и малки количества, виолетовите цветове се ефектен контраст към зелено-жълтите и жълтите цветове в интериора.

9. Сините цветове излъчват спокойствие и предразполагат към съсредоточаване на мисълта. В интериора те са подходящи особено за слънчеви помещения. Употребени за стените и тавана в дневната и спалнята, действат успокояващо и създават чувство за престореност.

10. Кафявите цветове внасят чувство за топлота, уют и отмора. В композицията на интериора тези цветове се оказват много необходими. Без тях липсва търсената устойчивост и закътаност на жилището ни.

 
Топлоизолация. Вътрешна и външна топлоизолация Топлоизолация. Вътрешна и външна топлоизолация. Монтиране на...
Как да си пресадим цвете Пресаждането се налага, когато корените на растението са запълнили...
Изгонете дървениците от дома си Ефикасно и лесно достъпно средство за борба срещу дървениците е...

Здравни новини

Реклама