Един от основните енергийни източници на човешкия организъм е пчелния мед. Един кг има около 3350калории. Високата калоричност на меда се дължи на въглехидратите, предимно глюкоза и фруктоза, които се усвояват от организма без да се нуждаят от разграждане. Това е и съществената разлика между пчелния мед и индустриалната захар, която за да се усвои от организма, трябва да бъде предварително разградена.  Медът освен въглехидрати съдържа още и вода, минерални соли,ензими, витамини,етерични и смолисти в-ва и др. Медът изобилства и от минерални вещества и микроелементи, които са градивни в-ва в организма и влизат в състава на клетките. В меда са установени алуминий, калий, калций,бор, желязо, Злато, мед, манган, олово, сребро, цинк, фосфор и много др., които го правят незаменим биологичен стимулатор, много подходящ при диетично хранене. Включва се в диетата на тежко и хронично болни, на преболедували и изтощени хора, на слаби и злояди деца, които не се развиват добре и т.н.Това се дължи на свойството на меда да подобрява усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите от храната. Медът съдейства за увеличаване на хемоглобина в кръвта, укрепва сърдечно-съдовата дейност, подпомага усвояването на калция при децата. Поради алкалното си действие, медът се препоръчва при стомашно-чревни заболявания.Витамините от меда-В1, В2, В6, К, С, Д, подпомагат обмяната на веществата и дейността на жлезите с вътрешна секреция. Етеричните и смолисти вещества леко възбуждат кръвоносната и нервната система, действат ободряващо на хора, умствено и физически преуморени или пък изтощени от дълго залежаване и тежко боледуване.

 Медът е особено ценен и заради силното си антимикробно и противоплесенно действие.Попадналите в меда бактерии и плесени  загиват само за няколко часа, а други замръзват и престават да се развиват. Противомикробното му действие се дължи на фитонцидите, намиращи се в нектара и цветния прашец. Тези "растителни антибиотици", както ги наричат изследователите, попадат в меда при преработката на нектара от пчелите, но запазват своите целебни свойства.

 Ако посягате към бурканчето с мед почти при всяка болка, няма да сбъркате - при възпаления на дихателните пътища, при стомашно-чревни колики, при мигрена, неврастения, при бъбречни и жлъчни болести,при анемия,слабост, язва, атеросклероза и т.н.

 

Здравни новини

Реклама