Медиците смятат, че човек трябва да изяжда около 8кг. Лук годишно. Какво ли не съдържа този чудесен зеленчук:масло, комплект витамини (А,В1,В2,В3,РР,С) комплект микроелементи,желязо, калий, калций и захари, главно гликоза и фруктоза.

Един от видовете лук който се употребява самостоятелно е празът.В много страни- България,Франция, Белгия, той е широко разпространен.Консумира се в суров вид, в различни салати, супи, печен, задушен, сушен.С него се приготвят много и най-разнообразни ястия.

Празът влияе благотворно на храносмилателните органи, подобрявадейността на черния дроб и жлъчния мехур, добро пикочогонно средство е , което се дължи на голямото съдържание на калий в него.Препоръчва се при камъни в бъбреците, ревматизъм,подагра,затлъстяване.А ето и един сироп за възрастни от рецептите на баба:

В 150г вода се сваряват 2-3 стръка праз , нарязан на едро.Сокът се прецежда, подслажда се с 4 лъжички мед и се взема поедна лъжичка след хранене.Този сироп е чудесно средство против хриповепри възрастни хора.

 

Здравни новини

Реклама