В ряпата се съдържат захари, (предимно фруктоза),целулоза,малко ненаситени мазнини и малко белтъци,но много ензими,витамини.В корените се съдържат етерични масла, които придават вкусови качества и подобряват храносмилането и сърдечната дейност, и гликозиди които също подпомагат сърцето, но и придават известен лютив вкус.Ряпата съдържа много калиеви соли( черната - 3 пъти повече от бялата) ,което още веднъж показва,че това е чудесна хранителна добавка за хората със сърдечни проблеми- стенокардия, миокардиосклероза, хипертония. Тя съдържа много вит.В1 който нормализира дейността на нервната система, нещо от което всички днес се нуждаем.Свежите репички на пролет са особено богати на витамин С,което ни зарежда със сили и енергия след зимните месеци.
Веществата в ряпата възбуждат отделянето на стомашен сок и така повишават апетита. Тя активизира дейността на черния дроб,и отделянето на жлъчен сок,което пречи на образуването на жлъчни камъни и появата на дискинезии. При хора с жлъчни проблеми се препоръчва редовна употреба на салата от ряпа  може примесена с настъргани моркови и целина и залята с малко зехтин и лимонов сок. Целулозата подпомага активизирането на чревната перисталтика и пречи на застоя на хранителни вещества. Това оказва много благоприятен ефект и за намаляване на холестерола и общите масти в кръвта, което е отлична профилактика за атеросклерза. От ряпата може да се приготви ипресен сок, но тогава се лишаваме от целебното действие на целулозата.

При хора с язвена болест, остър гастрит, колит, ентерит използуванетона ряпата не трябва да става безразборно, а само като лечебно средство, под лекарски контрол.

Сокът от ряпа смесен със захар, и още по добре с мед в съотношение 1:1има много добър ефект при лечение на белодробни заболявания.Препоръчвасе като отхрачващо, противомикробно и успокояващо кашлицата средствопри бронхити, бронхопневмонии и даже при белодробна туберкулоза.Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти дневно.Нар. медицина препоръчва дасе издълбае кладенче в кореноплода и да се запълни с мед или захар.Скорокладенчето се запълва с целебен сок.Той помага за стопяване на жлъчни камъни,а има много добър профилактичен и лечебен ефект и при бъбречни.Сок от ряпа или настърган корен, може да се употребява и външно при гнойници,циреи, мъчно заздравяващи и силно замърсени рани, поради силното му антимикробно действие.Три части сок от ряпа, две части мед, една част ракия и 1 супена лъжица цол се смесват за получаване на лапа при ревматизъм, подагра,невралгии, плексит.

 

Здравни новини

Реклама