Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


При захарна болест, болести на пикочната система, плеврит, перикардит, сърдечна недостатъчност, екземи. Днес българското национално ястие фасулът- макар и с набъбнала цена, присъства често на трапезата ни и за това не бива да се съжалява. Богат на растителен белтък, в голяма степен той замества месото, като осигурява необходимите аминокиселини.

Отечеството на фасула е Южна Америка.У нас се отглежда повсеместно. Има две форми градински фасул: сортове пешаци и вейкови. Беритбата се извършва преди образуването на лико (конци) от вътрешната част на чушките, като се бере многократно през 4-5 дни и внимателно, без да се прекъсват стъблата.

Зърната на белия фасул съдържат 50% въглехидрати, много минерални соли, най-вече калиеви и фосфорни, а също и витамин С. Чушките на фасула имат по-богат витаминен състав от зърната-съдържат вит.С, В и провит.А (каротин). В билколечението се използуват сухите бобови чушки без семената, като се берат при пълното им узряване през периода юли-септември. Те се оставят на слънце да се досушат до бял или слабо жълт цвят. Сухите чушки на боба съдържат инсулиноподобното вещество аргинин, а също и аспарагин, лизин, холин, аминокиселината триптофан, до 40% хемицелулоза, силициева киселина, танин и др.

    Бобовите чушки чрез аргинина разграждат захарите и по такъв начин понижават кръвната захар( по точно част от захарта не преминава в кръвта). Освен това те действат пикочогонно и обезболяващо. Благодарение на това се прилагат като допълнително средство при захарната болест и като лечебно средство при заболяване на пикочните пътища ( със задържане на урина). Препоръчват се при водни плеврити, хроничен ревматизъм, сърдечно-съдови заболявания - Възпаление на обвивката на сърцето (перикардити) и сърдечна недостатъчност, придружена с отоци, повишено кръвно налягане в начален стадий.В нар. медицина се употребява печено бобено семе, счукано на прах, за посипване при различни екземи.

Рецепти:

Лечебни:  

     При диабет се счукват сухи чушки от боб (без зърна) като 20г от тях се варят в 1литър вода, докато течността остане на половина. Отварата се  прецежда и разпределя за 3-4 пъти на ден. За същото заболяване се ползува и смес от бобени шушулки, корени от черна боровинка, цариче, дилянка и ленено семе. Всички билки се варят заедно в 0,5л вода около 15-20мин. След прецеждане, отварата се пие студена. Консумацията на фасула усилва отделянето на стомашен сок. Приготвен като пюре, той е чудесна диетична храна за страдащи от гастрит. 

Кулинарни:

     Супа крем от бял боб се приготвя по следния начин: към очистения, измит и накиснат 6-8часа в студена вода зрял боб се прибавят почистените, измити и едро нарязани зеленчуци (моркови, целина, лук, чесън, картофи, прясно зеле, корени от магданоз, домати) и подправките (девесил, джоджен, чубрица и чушлета) се варят до пълно омекване. Пасират се. В олио се приготвя запръжка с размитото в хладка вода брашно и червен пипер, и се прибавя към пасираната смес заедно с водата. Вари се 5-6 мин и готовата супа се поръсва със ситно нарязан магданоз и майорана.

   Сарми от зрял фасул с кисели зелеви листа са също апетитно ястие. По малко популярни са сармите от извара и фасул в пресни зелеви листа.

 

Здравни новини

Реклама