Захарната болест е сериозно хронично заболяване. Освен основното медикаментозно лечение в помощ са и някои лечебни растения, които намаляват кръвната захар, стимулират обмяната на веществата и общо усилват организма със своите витамини, минерални соли и биологично активни вещества.

   Прилагат се в дома само под лекарско наблюдение и с контролни изследвания. Обикновен фасул - сухите шушулки след узряване и оронване на зърната имат противозахарно и диуретично действие. (намалява захарта в кръвта за 6-7 часа с около 30%). Отвара: 2с.л. ситно нарязани шушулки залети с 3-4 чаени чаши вода, след варене 10 мин. и прецеждане се пие по 100мл 4 пъти дневно, преди ядене.

   Черница - Лечебни части са плодовете и листата на бялата и черната черница, понижават кръвната захар и кръвното налягане, усилват уринирането, особено отварата от листата или кората на корените: 2-3г изсушени билки в чаена чаша вода - дневна доза - на части за деня се изпива.

   Жаблек - (конски ребра) С хипогликемично действие са цъфтящите връхни стръкове, сухи и наситнени, което се проявява от 3 до 9 часа. Билката проявява умерено диуретично и противосъсирващо действие. Запарка: 1с.л. билка кисне в 2 чаени чаши вряща вода и след охлаждане се прецежда и изпива на части за един ден.

   Глухарче - Свежи листа се накисват в топла засолена вода за 30 мин. изцеждат се и се изсушават на въздух, нарязват се на ситно и се смесват в салатата с нарязани репички, зелен лук, майонеза или сметана, олио, сол и нарязано твърдо яйце.

   Билкова смес - Равни количества изсушени листа от коприва, черница, черни боровинки, бреза, обикновен пелин и стръкове глухарче. Запарка:1суп.лъжица от сместа в 1чаена чаша вряща вода след изстудяване е доза за един ден, на 3 пъти се изпива.

 

Здравни новини

Реклама