Махмурлука е предвидим. Винаги се получава от пиене. Така че добре да се очаква, а не да те изненада. Има три компонента, и всеки трябва да се адресира по отделно.
1. Дразнене на стомаха - Лосек 20мг (Омепразол) една капсула на ден, започващ ден или два преди голямото пиене решава този проблем. Ако се случи напиването да те изненада и не си се подготвил с лосека, тогава който и да е друг антиацид ще свърши работа (Алка Зелцер, Майлента, обикновена сода). Тези алтернативни решения не са толкова елегантни, като лосека, но при спешни случаи вършат работа.
2. Дехидратация - бирата не е спасение, като цяло тя те кара да пикеш много повече отколкото пиеш . Няма да влизам в подробности за антидиуретични хормон. Лечението е много течности - напр. вода. По време на пиенето и след това. Ако съвсем му е изпуснат края един два литра венозено (обикновено 0.9% NaCl), но това е само за специални пациенти.
3. Главоболие - 2 панадола на всеки 6 часа, без да чакаш да те засвятка главата и тогава да го почнеш. Класическата комбинация на коняк с бира е особено злокачествена в това отношение.

-------------

Добра народна мъдрост препоръчва лъжица-две мед преди лягане. Не пийте аспирин преди заспиване - това ще съсипе и без това раздразнения ви стомах! Пийнете обаче повече вода. Сок от портокал също е добра идея, защото е богат на витамин С, който ускорява метаболизма на алкохола.

-------------

Шкембе чорба и 1 (една) бира
Alkazalcer
Айран със сода
Кафе с малко лимон
Зелева чорба

-------------

Кафето и черният чай ще ви ободрят, но може да раздразнят стомаха. Освен това, след като отмине ефектът от кафето, ще се почувствате двойно по-отпаднали. Все пак малка чаша слабо кафе или черен чай може да помогне.

Вместо пържени яйца за закуска, експертите препоръчват супа, защото е течна и лесносмилаема. Плодовете също са подходящи, например банани и ябълки, комбинирани с мюсли.

Добри са и препечените филийки или солените бисквити, както и киселото мляко. Обезболяващите хапчета може да заличат главоболието ви, но и да раздразнят стомаха, затова също ги избягвайте, ако е възможно.

Ако можете да си го позволите, останете си в леглото и поспете. Предлагат се и някои алкохолни коктейли за изтрезняване - например малко водка или джин с повече изстуден телешки бульон, лимонов сок, Уорчестър сос, табаско и черен пипер. Друг вариант е класическият "Блъди мери".

Известният "Прери ойстър" включва 35-57 мл водка (но може и без нея!), цяло сурово яйце, доматен сок, табаско, сол и черен пипер на вкус. Яйцето трябва да се погълне цяло. Нека обаче яйцето да е прясно заради риска от салмонелоза.

-------------

1. Активен въглен
2. Кисело мляко - 2 кофички
3. Бира и шкембе
4. Натурален сок от портокал
5. Кафе
6. Върни това което си изпил от вечерта (до сутринта)
7. Студен душ
8. Айрян
9. Сън
10.Аспирин

-------------

БЪЛГАРСКАТА ТРАДИЦИЯ
Шкембе – порядъчно олютено. Чесъна трябва да е толкова, че ако дъхнете на жена си да и изпопадат част от веждите.
Кисело мляко – кофичка на закуска, докато пъшкате ще свърши работа.
Сок от кисело зеле – веднага се прецежда до основите на мозъчната кора, но ако e много солено може да ви забуксуват бъбреците.
Една биричка – старата максима „Клин клин избива” и новото и продължение „Ама и друг набива”.

В чужбина
- Да се пие сок от грейпфрут. Изстискан, а не в картонена кутия от лев и деветдесе.
- Яжте сурово зеле.
- Пийте доматен сок.
- Няколко чаши силно кафе, като вътре може да изтискат половин лимон. Не слагайте захар, подсладител, сметана или мляко. Не слагайте нищо.
- Сварете кората на 2 банана във вода. Охладете и пийте.
- Яжте райска ябълка (въпреки че, у нас отдавна изчезнаха).
- Ментовия чай също помага.
- И накрая пилешката супа

-------------

- пийте много течности - вода, сок, кисело мляко. Сока от киселото зеле действа невероятно добре, но не винаги се намира.
- витамините от групата В са много важни в този момент и поемането им е въобще препоръчително за хора поемащи често алкохол и пушачи.
- яжте плодове и зеленчуци. Доматите правят чудеса!
- пийте два аспирина и ако може отивайте да спите (в тъмно помещение)

-------------

Еликсирът на Сесил
Cecil Pick-Me-Up

Рецепта, която датира отпреди сухия режим и съчетава с три основополагащи живителни съставки: шампанско, яйце и бренди. Кой е бил Сесил? Тайнствен мъж, вероятно прочут с махмурлука си, щом има коктейл на негово име.

1 суров жълтък
30 мл бренди
1 супена лъжица кристална захар
шампанско
поставете всички съставки без шампанското в коктейлен шейкър с лед. Разклатете. Налейте във “флейта” - висока и тясна чаша за шампанско. Допълнете с шампанско.

-------------

 

Здравни новини

Реклама