Дюлите са известни още от древността като средство с изразено адстрингентно действие. Те са били неразделна част от менюто при гощавки, като са ги сервирали захаросани в мед.
Хипократ ги е препоръчвал като средство, тонизиращо стомашно-чревния тракт. Поради високото съдържание на танини народната медицина ги използва под формата на сиропи и желета за тонизиране на храносмилането.

Високото съдържание на пектин в мъха на дюлите обяснява използването им като кръвоспиращо средство. Обяснението е следното: допуска се, че под влияние на фермента пектиназа от пектина в организма се образува пектинова киселина, която притежава стимулиращо коагулацията на кръвта действие.
Интересно е да се знае, че извлеците от дюля са богати на слуз и когато се приемат преди лекарствено средство, намаляват неговото дразнещо действие върху стомашно-чревния тракт и забавят резорбцията му.

Стипчивите свойства на дюлите и семената им ги правят приложими както в натурален вид, така и под форма на отвари при стомашни разстройства и кръвотечения.

При хемороиди се правят горещи компреси от дюлев сок.

Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително и покриващо действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища и храносмилателния тракт.

Семената от дюлята се използват при остри възпаления на дихателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити) на стомашно-чревния канал (строентерити) Начинът на приложение е следният:
накисват се във вода семена от дюля (1/2 чаени лъжички на 200мл вода), оставя се да престои 10 часа, след което се прецежда. Пие се 50мл четири пъти дневно.

Българската народна медицина препоръчва срещу кашлица отвара от дюлево семе и от листа на подбел - 1/2 чаена лъжичка дюлево семе и 5 чаени лъжички листа от подбел се варят 10 - 15 минути в 1/2 литър вода. Отварата се пие топла, подсладена с мед, по 100 грама четири пъти дневно.

Сокът от дюля се препоръчва в диетата на болни от белодробна туберкулоза.

Дюлята оказва благоприятно въздействие върху психиката, укрепва сърцето, черния дроб, отстранява лошия дъх в устата. Тя действа добре при сърцебиене, махмурлук, при повръщане, слабост и жълтеница. Отлично средство против възпаления на дихателните пътища.

Дюлята запича и затова трябва да се приема с мед. Като се има предвид силното въздействие на дюлята върху организма на болните не се препоръчва да приемат повече от 100мл чист сок на ден.
Сърцевината на дюлевите семки е полезна за дихателните органи, при кашлица, загуба на гласа, туберкулоза, язва на червата.

Дюлята свива разширените пори
Дюлята - се използва широко в природната козметика.
Предлагаме ви две маски за лице, които почистват и дезинфекцират мазната кожа и свиват разширените пори.

Обелете и настържете на ситно ренде една средно голяма дюля.
Залейте я с 250мл вода.
Оставете сместа да престои една седмица в хладилник, след което я прецедете.
С получения лосион намажете лицето си, след това легнете на твърдо легло без възглавница и отгоре поставете марля, натопена в същата течност. Останете в покой около 10 минути.
Внимателно измийте с хладка вода и намажете с дневен крем.

 

 

Здравни новини

Реклама