Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Синапеният компрес се приготвя като се потопи във вода, в която предварително е варен 5 минути смлян синап (една супена лъжица в 600 мл вода). Компресът се слага върху гърдите, завива се с топло одеало и се държи два часа. Той е много полезен при бронхит и бронхопневмония. Ракиеният компрес се използува при различни възпаления, при натъртване и навяхване. Болното място се покрива с натопена в ракия кърпа и се завива добре с вълнена кърпа или одеало.
Ракиени компреси не се прилагат при деца. Млечните компреси се употребяват при преумора, простуда, ставни заболявания. Те се приготвят от неварено мляко или прясна извара. При трахеит и бронхит е полезен маслен компрес. Той се приготвя със маслиново олио или смес от свинска мас и соево олио. Компресът се поставя върху гърдите и гърба на болния, държи се няколко дни, като сутрин и вечер се сваля, затопля се и отново се поставя.
При ставни заболявания и при болки от мускулен произход се прилагат горещи компреси с полусварен ечемик, сварена и смачкана зелка или с попарени трици. Материалите се поставят в платнена торбичка и се налагат върху болното място.

 

Здравни новини

Реклама