Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Влажните обвивания се правят най-често със студена вода. С нея се намокря тънко парче плат, което се поставя върху тялото. Отгоре то се обвива със сух и дебел плат, който задържа топлината. Студената вода предизвиква прилив на кръв към кожата, респективно усещане за затопляне. Целта е да се активизират жизнените процеси. При слаби и изтощени пациенти влажните увивания се правят с гореща вода (45 С). Горещите увивания въздействуват чрез шока от голямата разлика с температурата на тялото.
Техниката на увиванията е проста. Тънка кърпа се намокря със студена вода (15-16 С) и се изцежда в различна степен. Ако се желае силен ефект, кърпата се оставя добре напоена. Пациентът трябва предварително да е направил топла процедура (горещ душ, грейка). След това той ляга върху сложените една върху друга мокра и суха кърпи, увива ги около себе си и се завива с одеало. Усещане за затопляне трябва да се получи след 5 до 8 минути.
Процедурата продължава средно 45-60 минути. При висока телесна температура се прилагат 3-4 краткотрайни (15 минутни) обвивания, за да се отнеме топлина от организма. След снемане на кърпите мястото се облива със студена вода и се изтрива до сухо. За снемане на висока телесна температура се прилага увиване на цялото тяло - от подмишницата до средата на бедрата. Обвиване на гърдите е полезно при бронхит, плеврит, пневмония.
Обвиване на корема се прави при стомашно-чревни болки, хепатит, възпаление на жлъчните пътища и на задстомашната жлеза, при гастрит и колит, при високо артериално налягане. При възпаление на органи на малкия таз, на външните органи и на дебелото черво се прави обвиване на хълбоците, което се съчетава с поставяне на влажна кърпа между бедрата.
При алергични кожни заболявания се прилага увиване от подмишниците до стъпалата. С обвивания на подбедрицата се постига ефект при възпаление на разширени вени. Обвивания на врата и шията често се прилагат при ангина.

 

Здравни новини

Реклама