Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Топлите компреси се приготвят с вода или в различни материали - лечебна кал, трина, ленено семе. Компресите с топла вода се използуват за подобряване на кръвооросяването, за премахване на мускулна преумора или за затопляне на измръзнали крайници. Болното място се обвива с намокрена с топла вода кърпа, а отгоре се поставят изпълнени в топла вода термофори, които също са обвити с топли влажни кърпи. Компресите с гореща вода се използуват за премахване на спазми на червата при бъбречни и жлъчни колики.
Кърпата за компрес се намокря със загрята до 80 С вода и се изтисква пред друга кърпа. След като изстине до степен на поносимост, кърпата се налага в болната област и се покрива с вълнена кърпа. Държи се 1-2 минути, след което се сменя с нова кърпа. Процедурата се повтаря десетина пъти. При болки в ставите, мускулите и в гръбначния стълб е полезно налагането с лечебна кал. Калта се загрява на водна баня и се разстила направо или през марля върху кожата. Отгоре се поставя вълнена кърпа. Трината представлява семена и цветове от треди, които се събират под купите сено. Тя е богата на етерични масла, които имат полезно въздействие върху кожата. Трината се поставя в торбичка и се загрява в кипяща вода или на водна баня до 40 С. След това се налага върху тялото, завива се с вълнена кърпа и стои така 1-2 часа.
Компресите с ленено семе омекотяват кожата. Торбичката със семето се накисва в гореща вода и след това се поставя върху кожата. Когато изстине,тя отново се загрява на водна баня и се поставя пак върху същото място на кожата. Правят се няколко процедури дневно.

 

Здравни новини

Реклама