Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Студени компреси с температура 10-15С се прилагат на ограничени участъци от тялото: 1. В сърдечната област - при възпалителни и функционални сърдечни заболявания; 2. В областта на белите дробове - при някои белодробни възпаления; 3. Около шията - при повишена функция на щитовидната жлеза.
Компресът се поставя върху болното място и след това се покрива с вълнена кърпа. Той се държи до затоплянето му, след което може да се смени. След прекратяване на процедурата кожата се изтрива до сухо. Компреси с много ниски температури (под 5С) се използуват за облекчаване на болки, за отпускане на спастично свити мускули, за повлияване на възпалителни процеси в областта на ставите. Компресите се приготвят от хавлиен плат или от бархет,нагънат няколко пъти.Те се потапят в 2%-ов разтвор на готварска сол (две супени лъжици в един литър вода). След това се поставят в пластмасови торбички и няколко часа престояват в обикновена хладилна камера или в хладилник за дълбоко замразяване.
Преди употреба компресите се изваждат от хладилника, торбичките се снемат, а компресите се потапят във вода. При температура на компресите от 10 до 15С те се държат около една минута върху кожата, а при температура 5С - до 2-3 минути. Компресите се сменят няколко пъти, след което кожата се подсушава.

 

Здравни новини

Реклама