Компрес 1 - Памучен парцал,от стара памучна фланелка или кърпичка, се отрязва по формата на гърдите,без сърцето да се обхваща- този парцал се потапя в ракия и добре се изцежда; отгоре се маже с течен мед- истински, от пазара взет или от специализиран магазин ( добре е да кажете,че е за болно дете,за да не ви дадат някакъв боклук ); залепя се върху гърдичките на детето,отгоре вестник, а  отгоре върху всичко това  - вълнен  шал.Слага се при лягане и се маха чак сутринта, като стане детето. Ако се е изцапало бельото или пижамката,  много лесно пада медът- само  накиснете дрешките  и той се разтваря.
Компрес 2 - Aмбалажна хартия се надупчва все едно с вилица; навсякъде да има малки дупчици; пак орязана по формата на гърдичките, без да се обхваща сърцето. Намазва се с мед; лепи се  върху гърдите на детето;отгоре се  слагаш по-тесен потник – отново се слага преди лягане и се маха сутринта.
Компрес 3 - Двоен кат памук, поръсен с разтвор :  70 % етилов спирт ( спирт за разтриване още се води) и вода; разтворът - в съотношение 50:50; отгоре найлонче ( примерно от найлонова торбичка отрязано), отгоре памучна кърпичка и най-отгоре вълнен шал;

Не е добре да се ползват загряващи компреси при висока температура, над 38 градуса.

 

Здравни новини

Реклама