Мотивационното писмо трябва да подчертае как Вашите способности и опит отговарят на очакванията на потенциалния работодател. С писмото си трябва да убедите организацията да предприеме действия във Ваша полза. Това може да постигнете единствено, ако мотивационното ви писмо съдържа ясна причина защо организацията трябва да Ви наеме.

Постарайте се да представите допълнителна информация (такава, която не фигурира във автобиографията Ви). Проявете творчество и разширете информацията по отношение на вашите постижения, амбиции и конкурентно предимство за длъжността, но не лъжете (особено когато това може да бъде проверено).

Избягвайте да използвате изрази като: изключителна мотивация, отлични комуникативни способности, аналитичен подход при решаване на проблеми. Когато много хора започнат да използват тези фрази, те стават безсмислени.

Пишете различни мотивационни писма за различните работодатели и организации. Научете колкото е възможна повече за фирмата, за да сте по-убедителни като представяте своите умения и знания, с които ще допринесете за успеха й.

Оформете добре текста от графична гледна точка. Той трябва да се чете лесно и бързо, да не е прекалено ситен или сбит. Използвайте общоприет и четлив шрифт (Arial, Times New Roman) и размер (11-12).

Писмото не трябва да е много дълго (приблизително около една страница), защото работодателите рядко отделят повече от минута за да го прегледат. Помнете: качеството е по-важно от количеството!

Още по темата
За какво не бива да се пише в една автобиография?
Как да напишете автобиография (CV)?
Как да съставим автобиография (CV)
Автобиография
Автобиография - европейски формат на 6 езика
Europass автобиография (CV)
Как да напишем мотивационно писмо
Препоръки за вашето на мотивационно писмо
Мотивационно писмо
ПРИМЕР ЗА МОТИВАЦИОННО ПИСМО
Мотивационно писмо 2 вариант
Едно добро мотивационно писмо съдържа
Защо трябва да представяте мотивационно писмо?
Как да се подготвим за интервю за работа

 

Реклама