Съвети за млади предприемачи

Фокусирай се

Много пъти, когато сте млад предприемач сте готов да се хвърляте във всяка показала се възможност за изкарване на пари. Но запомнете, че тези възможности често се оказват вълци в овчи кожи. Жонглирането между няколко задачи ще се окаже невъзможна и непосилна задача за вас и никоя от тях няма да бъде ефективна и производителна. Направете едно нещо, но го направете качествено и видимо с "плодове" за вашият труд.

Трябва да знаете какво правите. Правете това, което можете.

Не започвайте бизнес, просто защото това изглежда доходоносно, престижно или ви е скучно. За да бъде един бизнес развиващ се трябва да можете да го развивате, а това става само ако можете и обичате това, с което се захващате. Бизнесът изграден около силните ви страни и таланти има по-голям шанс за успех. Ако сърцето ви не е в него, няма да бъде успешен.

Кажи го за 30 секунди или не го казвай изобщо.

От случайна среща с инвеститора да любопитен клиент, винаги трябва да сте готов да кажете какво искате – мисията, целите на бизнесът ви по кратък и ясен начин. По-малкото е винаги повече.

Знайте какво знаете и какво не.

Никой не знае всичко, така че не сте уникален. Обградете се с консултанти и наставници, които ще ви подпомогнат да станете по-добър лидер и бизнесмен. Намерете успешни, знаещи хора, с които имате общи интереси и взаимни бизнес цели, които виждат стойност в работата с вас в дългосрочен план.

Научете се в действие.

Не бизнес книга или бизнес план могат да подскажат бъдещето на вашия бизнес, а действието. Учете се като скачате в огъня. Няма такова нещо като перфектен план за развитие и указател за успешен предприемач. Най-важното нещо, което можете да направите, е да се учите от грешките си и никога да не ги повтаряте.

Никой няма да ви даде пари.

Никой няма да инвестира във вас. Ако имате нужда от големи суми, капитал за стартиране на предприятие, се върнете на чертожната дъска. Намерете отправна точка, вместо крайна точка. Забравете за скъпите планове и грандиозните разходи. Намерете начин да докажете своя бизнес модел със съвсем малък бюджет. Ако вашата концепция е успешна, шансовете ви за набиране на капитал от страна на инвеститорите ще се подобрят драстично.

Бъдете здрави.

Здравите хора са продуктивните хора, ходете на профилактични прегледи и се грижете за себе си. Предприемачеството е начин на живот, а не от 9ч. до 18ч. професия.

Знайте кога да се откажете.

Противно на общоприетото схващане, добрият капитан не потъва с корабът си. Знайте кога е време да се оттеглите, не залъгвайте егото си.

 
За какво харчим парите си Повечето експерти са съгласни, че има 5-6 неща, за които ние пилеем...
Най-скъпите шефове в ИТ бизнеса Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисон получава най-висока...
Балансирано харчене и практичност Няма нищо лошо във харченето на пари за забавление, но то трябва да е...

Реклама