Как да действаме при интервю за работа

След като вече сте одобрени да се явите на интервю за работа, значи вашата автобиография и мотивационно писмо са били добре написани и са издържали на изискванията. Но решаващата част от това дали ще бъдете назначени или не, си остава самото интервю.

Какво трябва да направите преди интервюто?

* научете цялата информация за фирмата, в която искате да работите – кога е основана, партньорите й кои са, заемани длъжности на персонала и какво е мястото й на пазара, на който оперира.

* подгответе си отговорите на класическите въпроси задавани при интервютата за работа – за вашите очаквания от длъжността, за която кандидатствате, с какво вие ще бъдете полезен на фирмата, каква заплата очаквате и т.н.

* подгответе си въпроси и които вие искате да зададете на интервюиращия, това показва заинтересоваността ви и желанието да узнаете повече за фирмата.

* никога не закъснявайте за интервюто, това е признак на лошо възпитание и проява на незаинтересованост. Добре е да бъдете там поне 5 минути по – рано от уговорения час, а облеклото ви да бъде такова ако вече работите там и да съответства на длъжността ви.

По време на самото интервю
* бъдете лъчезарни, позитивните хора се харесват на всички.

* бъдете възпитани, представете се и се ръкувайте с човекът или хората, които ще проведат интервюто. Седнете след като ви поканят и то срещу човекът, който ще проведе интервюто.

* изключете мобилният си телефон и не дъвчете дъвка.

* отговаряйте с кратки и точни отговори на зададените въпроси, без да увъртате това ви прави нерешителни, а никой работодател не иска такива служители.

* забравете да споделяте лични проблеми, все пак сте на интервю за работа, а не при психолог.

* задавайте въпроси за вида работа, за която кандидатствате, за да съберете повече информация за самия себе си.

След края на интервюто

* Може да поискате визитна картичка на фирмата, за да й станете клиент, ако не станете служител.

* ръкувайте се на тръгване и пожелайте ползотворен ден.

 
5 знака, че е време да се откажете На тази длъжност сте от години или от няколко месеца, но се случват...
5 златни правила за ефективна работа в екип Във всяка организация, без значение дали е малка или голяма, екипа от...
Как да създадете печеливш бизнес с малко услия и средства На всеки му се иска това, нали? Но, не всеки го може. Е, ние поне можем да...

Реклама