Логически заблуди, които вредят повече отколкото си мислите

Интернет въведе златната епоха на зле информираните аргументи за нещата. Тези дни, всеки е коментатор и мнението му се приема за чиста монета (което е изключително грешно). Но с всички тези различни гледни точки по важни въпроси, които се реят наоколо, щяхме да бъдем по – умни и по – добре информирани само ако се замисляхме по често. За съжаление, е точно обратното и това прави хората по – глупави и тесногръди... заобиколени от хиляди логически заблуди, които само ако се бяха замислили щяха да видят колко грешат:

Ние не сме програмирани да търсим "Истината", ние сме програмирани да "Спечелим"

Това са хора, които продължават да се борят за защитата на своята позиция, дори след като тя фактически е невярна. Но това, което е наистина странно в този процес – да се придържате към аргументите си, дори след като е станало ясно, че сте сгрешили – това е очевидно причина, поради която хората се открили аргумента, като средство в спора.

Мозъците ни не разбират вероятностите

Да вземем като пример политиката. САЩ е похарчил $ 1,3 трилиона за войната срещу тероризма досега. Резултатът е около 14,000 смъртни случаи от международния тероризъм от 1975 до 2003. Това е повече от 90 милиона долара, похарчени за всеки убит човек. Ако тези пари бяха дадени за предотвратяване на промишлени аварии, които убиват два пъти повече хора годишно от тероризма или за лечение на рак жертвите щяха да бъдат доста по – малко. Това е вероятност.
Науката:
Нарича се пренебрегване на вероятност. Мозъците ни са големи и мислят за много неща. Изчисляването на вероятност не е едно от тях.

Мислим, че всеки иска да се възползва от нас

Ако сте умен и разбирате, вие знаете, че не трябва да се доверявате на никого. И това е причината да използвате сенчести и плоски тактики, за да спечелите даден аргумент.
Науката:
Помислете за всички хора, с които не сте били в съгласие за този месец. Колко от тях мислят, че сте били умишлено нечестни? Експерти казват, че почти винаги надхвърляте истината. Проблемът е, че когато разберем че някои ни лъже ние трудно ще осъзнаем дали сме прави.

Фактите не променят нашето мислене

Науката:
Нека се върнем към началото за миг, и теорията, че хората са измислили как да се изгради един аргумент като форма на словесен тормоз, а не метод за разпространение на коректна информация. Това означава, че всъщност има две причини, някой може да спори с теб, защото действително иска да ви накара да мислите, че е правилното нещо и защото иска да установи господство над вас ( да понижи статуса си в обществото). Това означава, че има доста тежка цена за грешната страна на въпроса, напълно отделна от самия проблем.
Сега мисля за начина, по който хората се третират от двете страни на дебата като екипи. Изследователите са направили експеримент, в който към участниците са били прикрепени скенери на мозъците им и са следели активността им при зададен дебат и как мозъка вижда своето право. Логически части на мозъка са останали неактивни, за разлика от емоционалните. Или мозъкът ни притегля историята не от логическата (фактическата), а от емоционалната част, което е погрешно.

 
Спестете бързо пари Да се научите как да спестявате бързо пари е начинът, който ще ви се...
Какво трябва да знаем, ако отиваме да работим в чужбина Ако решите да работите в чужбина, трябва да знаете, че напускайки...
Ефективната комуникация в компанията Ефективната комуникация, дава ефективни резултати и осъществява...

Реклама