Мениджмънт стилове

Какъв вид шеф сте? Тази статия ще ви предостави стиловете на управление на какъвто и да е било бизнес. Те са най – често срещани. Ако си мислите да откривате собствен бизнес или имате надзорна работа, вие ще трябва да решите кои от различните стилове на управление ще използвате, за да управлявате и мотивирате служителите си.

Автократично Управление

Автократичните мениджъри използват най – традиционните стилове на управление. Те моделират тяхната философия за управление на авторитарния подход.

Автократични мениджъри се характеризират с централизиран подход за вземането на решения, което означава, че те взимат решението. Служителите им нямат такава отговорност, но те им делегират задачи и следят отблизо действията на хората, които упражняват надзор.
Зависимост от официален орган

Лица, които използват този стил на управление са склонни да разчитат на официален орган, свързан с позицията им, за да постигнат целите си. Те очакват и знаят, че служителите ще се подчиняват на техните заповеди, просто защото са шефове. Те дават поръчки с очакването, че членовете на персонала ще се подчиняват, защото това е тяхната работа да го направят.
Служителите, които работят за авторитарни мениджъри са склонни да изпитват страх от надзорниците си и често правят това, което им се казва, въпреки че не им харесва или не влиза във задълженията им.

Демократично управление

Демократичния подход на управление е коренно различен от автократичната техника по редица важни начини.
Демократичните ръководители разчитат по – малко на поста си. Вместо това, те насърчават за откритата комуникация и се стремят да създадат такава среда на служителите си на работа, в която те ще се чувстват комфортно и приятно.
Демократичните мениджъри признават важността на участието на работниците и служителите в бизнеса. И активно търсят данни от членовете на екипа на регулярна основа. Те прекарват значително количество време в комуникация с техните служители, да разясняват необходимите задачи и помагайки им да разберат защо това, което те правят е важно за клиентите на компанията.
Те се фокусират върху печеленето на уважението на членовете на екипа си и се стремят да култивират среда, характеризираща се със силно чувство за работа в екип и ангажираност.

Организационни последици от стилове на управление

Тъй като много организации работят по различните варианти, които им позволяват да рационализира дейността, е все по – разпространено убеждението, че демократичните подходи към управлението са по – добри от автократични техники в повечето ситуации.
Компаниите стават все по – наясно от стойността на оправомощават служителите си. И откриват, че ръководството, което е представено от демократичен мениджър често е с много по – ефективен бизнес, отколкото този на надзорните органи, които са повече за сплашване и страх.
В конкурентния свят на бизнеса в 21-ви век, това е от жизненоважно значение за компаниите, които искат да успеят в дългосрочен план, за да предприемат проактивни стъпки и да запазят своите най – добри работници. Служителите, които са третирани справедливо и с уважение, са по – склонни да останат на работата си, отколкото тези, които се чувстват заплашвани и принуждавани.

Служител перспектива

Основната разлика между автократични и демократичен стил на управление се илюстрира ясно от гледна точка на служителите. На лица, при които се използва автократични подход на управление са склонни да не виждат шефа си като част от своите задължения, за тях той е викащият и заплашващият човек. Тези с надзорни органи, които имат демократичен подход виждат работата си с шефа като екипна, съвместена.

 
Как да продадете автомобил ? Преди да започнете процеса на продажба трябва да се научите как се...
Примерен бизнес бюджет Ако сте кандидатствате за кредит, който да ви помогне с разходите на...
Бизнес идеи. Част 2 Финансова дейност Отдаване под наем и лизинг на въздухоплавателни...

Реклама