Колко висока може да бъде цената на продукта или услугата преди да се отидат с крайната си такава на пазара?
За да разберем представата на клиента за стойността на вашия продукт или услуга, погледнете по – субективните критерии, като например предпочитанията на клиентите, продуктови ползи, удобство, качество на продукта, имидж на компанията и алтернативни продукти, предлагани от конкуренцията.

* Как вашите клиенти описват това, което получават за парите си?

* Спестяват ли много пари или време, чрез закупуването на вашия продукт или услуга?

* Получават ли конкурентно предимство от използването на вашите услуги?

* Дали е по – удобно за тях да използват продукта (услугата) ви, а не да се опитват да го правят сами?

* Какъв е изборът на клиента?

* Какво предлага конкуренцията?

С тази информация, можете да разберете максималната цената, която клиента ще плати за получената полза.
Няколко стратегии за ценообразуване са изброени по – долу, които вземат под внимание равновесната точка, но са силно претеглени със субективни преценки – а, не само цифри.

* Цената е същата като конкурентната. Тази стратегия се използва, при предлагане сходни или еднакви стоки, когато цените са сравнително стабилизирани (като например с професионалните услуги и продукти) или, когато липсват други средства за определяне на цените. Вашето предизвикателство е тогава, когато трябва да се определи как да намалите разходите си, така че да можете да произвеждате по – голяма печалба от конкурентите си.

* Създаване на ниска цена в сравнение с конкуренцията на даден продукт, с цел да се обхване по – голям брой клиенти на този пазар. Тази стратегия може да се използва и за постигане на нефинансови цели, като продуктова информираност или създаване на представа за ниска цена. Тя работи, ако вие сте в състояние да поддържате рентабилността на най – ниска цена, или ако сте в състояние да поддържат приемливо ниво на продажбите в последствие трябва да вдигнете цената.

* Ако продуктът ви има мистика и уникалност, тогава цената ви може да бъде висока в сравнение с разходите ви. Също така, ако вашият целеви пазар е заможен и продукта ви се позиционира като престижен, то високата цена е оправдаваща. Като например Rolex часовниците, които са по – скъпи от останалите, но те ви дават "статус" на заможен човек.

Подобни статии:
 
Печелене на пари и победа над икономиката Финансова криза която започна през 2008 г. беше удар под кръста за всички...
Легализация на документи за образование Какво трябва да направите за да легализирате документ за образование,...
60 – секундов гид за това, как да обучите служителите си Добра помощ може трудно да се намери, но вашата работа не е свършена...

Реклама