Публично говорене, конференции и презентации

Собствениците на фирми често са канени да правят презентации, да участват в панелни дискусии или да говорят на конференции и бизнес срещи. Публичното говорене в действителност дава възможност за връзки с обществеността, за да установите себе си и вашите служители като лидери в пазарната ви ниша.

Не всеки е "идеален" говорител, така че изберете най – добрият оратор от вашата група, за да представлява компанията ви.

Характеристики на добрият публичен говорител:

* На първо място, ораторът е много добре подготвен по дискутираната тема.

* Гласа на говорещия трябва да бъде в синхронизация с външният му вид.

* Ораторът се чувства комфортно когато говори.

* Той е уверен и отговаря смело на всички въпроси на публиката.

Бъдете подготвени

Един публичен оратор трябва да бъде подготвен предварително, за да реагира адекватно и да задоволи любопитството на публиката, независимо дали ще говори в препълнен салон или ще участва в неформални разговори. Да бъдете подготвени означава да имате задълбочени познания по дискутираната тема, да определите ключовите точки на дискутиране.
Основен принцип на всякаква форма на комуникация е да познавате своята аудитория, за да определите подхода си на действие.
Речта си можете да четете или да говорите без да използвате някакви писмени документи. Въпрос на избор и подготовка. Използвайте прости, разбираеми думи, които имат определени значения, така че да има ( или няма) малко място за погрешно тълкуване.
Запознайте се с времето за вашата презентация. Уважавайте времето на публиката си и й дайте право на мнение и въпроси. Все пак не искате хората да ви мислят за скучни или многословни, само защото сте говорили повече от необходимото време. Доброто "правило на палеца" в случая е 20 минути реч, ако сте единственият говорител на дадена изява.
Направете всичко, което можете, за да се запознаете добре с настройката на вашето изказване. Ще бъдете изправени или седнали? Ще имате ли подиум, сцена или микрофон? Речта ви на живо или на запис ще е? Упражнявайте отговорите си на критика на публиката спрямо най – вероятната такава.

Презентацията

Не носете нещо, което ще отвлича вниманието от вашето изказване. Искаш ли публиката да се съсредоточи върху вас, а не върху пищният ви шал или голямата, лъскава златна игла.
Отидете по – рано и си дайте време за подготовка. Време да свикнете с обстановката, чаша вода ще ви е нужна със сигурност.

Кажете на аудиторията си три неща:
* кажете им това, което искате да им кажете;
* кажете им това, което искате да знаят;
* кажете им това, което сте им казали.

Например: "Тази вечер искам да ви дам три причини в подкрепа на позицията на нашата фирма." След това продължете с тези три причини. И накрая, изнесете кратко заключение на изказването си.

Правете чест зрителен контакт с аудиторията. Контролирайте жестовете си.

При използване на слайдове:
* намалете осветлението в публиката;
* застанете в страни на екрана, така че да не го закривате за цялата публика;
* използвайте показалка за целта, а не химикалката си. .

При използване на видео:
* не говорете докато тече филма;
* използвайте няколко монитора за големи пространства за представянето си.

 
Три основни грешки при банкрутирането, които трябва да избягвате Когато става дума за банкрута като процес, хората допускат някои...
Развитие на маркетинга в интернет Експлозивното развитие на медиите в наши дни дава възможст на много...
Добър живот – топ 10 на елитните плажове Номер 10 China Beach Danang, Vietnam Безупречният виетнамски...

Реклама