Избирането на франчайз

Както и всяка друга инвестиция, закупуването на франчайз е риск. При избора на франчайз, внимателно трябва да се разгледат редица фактори, като например търсенето на продукти или услуги, вероятна конкуренция, както и нивото на услугата, която ще получите.

Търсене

Има ли търсене за продуктите или услугите на франчайзодателя във вашата регион? Сезонно ли е търсенето? Например, тревни площи и градинска грижа – озеленяване или поддръжка на басейн могат да бъдат рентабилни само през пролетта или лятото. Има ли вероятност да продължат да се търсят продуктите или услугите в бъдеще? Продуктът или услугата многократно ли се търсят и генерират ли повтаряемост на бизнеса?

Конкуренция

Какво е нивото на конкуренцията на национално равнище и във вашият регион? Колко компании ползват франчайзингови услуги във вашият регион? Колко конкурентни компании продават едни и същи или подобни продукти или услуги? Тези конкурентни компании с добро име ли са във вашият регион? Цените им като вашите ли са или по – ниски?

Вашата способност да управлявате бизнеса си

Понякога, франчайз системите се провалят. Ще бъдете ли в състояние да задържите бизнесът си на същото ниво ако франчайзодателят ви се оттегли? Ще имате нужда от продължаващо обучение от франчайзодателя, рекламно или друг вид помощ, за да успеете? Ще имате ли достъп до същите или други доставчици? Бихте ли управлявали бизнесът си сам, ако трябва да съкращавате персонал, за да намалите разходите?

Разпознаване на името

Основната причина за закупуване на франчайз е правото да се асоциира продуктът с името на компанията ви. Колкото по – широко признато е името, толкова по – вероятно е да привлечете клиенти, които познават тези продукти или услуги. Ето защо, преди закупуването на франчайз, помислете за:
* Името на компанията и колко широко признато е то?
* Дали има регистрирана търговска марка?
* Какъв опит има франчайзодателя?
* Има ли фирмата репутация за качествени продукти или услуги?

Обучение и поддръжка

Друга причина за закупуване на франчайз е да получите подкрепа от франчайзодателят. Какво обучение и постоянна подкрепа франчайзодателя ще ви предостави? В каква насока обучението ви в сравнение с обучението на типични работници в индустрията ще се различава? Бихте ли могли да се конкурирате с други, които имат по – формално обучение?

Опит на франчайзодателя опит

Много франчайзодатели работят в утвърдени компании с дългогодишен опит в продажбата на стоки (услуги) и в управлението на франчайз системата. Някои франчайзодатели започват собствен бизнес. Няма гаранция обаче, че успешен предприемач може успешно да управлява франчайз система.

Хубаво е предприемачите да проучат предварително желаният франчайзодателя и колко време се е задържал в една франчайз система. Ако франчайзодателите имат малък опит в управлението на франчайзинг, техните обещания за ориентиране, обучение и друга подкрепа, могат да бъдат ненадеждни.

Растеж

Все по – голямата франчайз система увеличава признанието на името на фирмата на франчайзодателя и може да ви даде възможност за привличане на клиенти. Уверете се, че франчайзодателят има достатъчно финансови активи и персонал за подкрепа на франчайзополучателите.

 
СПЕСТЯВАНЕ & БАНКИ Press Association “Guardian Unlimited” Колко трябва да спестя? И в какви депозити да...
60 секундов гид, за това как да направите добро впечатление Казано е и преди, това е максима: вие никога няма да получите втори шанс...
Правилата на мъдростта и успеха Дори и шефът трябва да си „изцапа ръцете” понякога Не карайте...

Реклама