Интервю за работа

Добре написаното мотивационно писмо и автобиография е само част от това, което ви престои на едно интервю за работа. Най – важната част е самото интервю. И винаги на такива интервюта се чувствате като все едно сте изправени пред съдия, за да не е така ние ще ви посъветваме няколко неща, с които ще се почувствате по – комфортно и сигурно.

Преди самото интервю за работа

Хубаво е да разберете колкото си може повече за фирмата за която кандидатствате за работа – кога е създадена, колко е голям персонала й, кои са нейните партньори, какво е мястото й в пазарната ниша. Да си отговорите предварително на типичните въпроси, които се задават по интервюта – какви са ви очакванията, какво можете да предложите на фирмата с какво ще и бъдете полезен, организирани ли сте и т. н.
Не забравяйте да си подготвите и вие въпроси, които ще зададете. Обикновено интервюиращият дава тази възможност в края на интервюто.
Никога не закъснявайте за интервюто. Бъдете там поне 5 минути по рано, от уговорения час, затова си направете сметка колко по – рано да излезете от вкъщи. Хубаво е да се облечете така както ако ходите вече там на работа. Нали знаете поговорката „По дрехите посрещат по ума изпращат”.

Интервюто

След като ви поканят да влезте се усмихнете учтиво и се ръкувайте с човекът, който ще ви интервюира. Сядайте чак след като ви поканят да го направите. Сядайте винаги срещу човекът с когото ще разговаряте. Гледайте го очите, не дъвчете дъвка и си изключете мобилният телефон.
Хубаво е отговорите ви да са кратки и изчерпателни, така да покажат, че вашият опит и образувание са подходящи за тази длъжност. Ако нямате опит изобщо не се извинявайте, а кажете смело и гордо, че се учите бързо, защото имате огромно желание това да стане точно в тази фирма или компания.
В никакъв случай не споменавайте за личните си проблеми, безпаричие и т.н. като причина да кандидатствате за тази работа.
Разпитвайте за вида работа, за който кандидатствате – как, колко, кога и т.н. това показва, че сте заинтересован от предложението им.

След приключването на интервюто

1. Поискайте визитна картичка по повод, че ако не работите заедно, поне да станете клиент на фирмата.
2. Благодарете за отделеното време.
3. Ръкувайте се на тръгване.

 
Ниско разходни маркетингови стратегии Всеки обича идеята за рационализиране на маркетинговите си идеи с...
Вдъхновяващи съвети от успешни лидери Макар че не всички в нашия списък са предприемачи в традиционния...
Дефиниция за бизнес етика Всеки професионалист взима решения и извършва действия, които се...

Реклама