Tърсене на работа? Как най-често го правим? Казваме на нашите приятели и познати,че си търсим работа, преглеждаме сайтовете за работа, четем обявите в печатните издания. Да разчитаме само на приятел за помощ, за да открием работа е дълъг процес, а всекидневното преглеждане на обявите за работа понякога отнема доста време. Има ли начин нещата да стават по-бързо и по-лесно? Все повече се пише и говори за социалните мрежи и как те навлизат в личния ни живот и в бизнеса. Популярността им се дължи на това, че позволяват осъществяването на директен контакт с хора и организации, селектирани по определени критерии. Много често тези контакти не биха били възможни в офлайн света. Какъв би бил ефекта, ако включим социалните мрежи в нашия арсенал за търсене на нова работа? Известен факт е, че все повече работодатели използват социалните мрежи за проучване и подбор на служители.

Защо социалните мрежи са толкова привлекателни за търсещите и предлагащи свободни работни позиции?

Работодателят има възможност:

Лесно и бързо да търси в големи обеми от профили;

Удобен и бърз контакт с конкретен човек.

Търсещите работа разполагат с възможността:

Да оформят профил, в който да опишат своите интереси и умения;

Да е активен в процеса на професионалното си развитие.

Социалните мрежи се превръщат в доста ефективен инструмент за търсещия работа и по-добра професионална реализация. Нужно е само попълването на профила с актуална информация и периодичното му обновяване.

Хората все повече осъзнават предимствата, които им носят социалните мрежи. Потребителите им ще продължават да растат с бързи темпове. Пример за това са мрежи като LinkedIn, Facebook, Xing и др.

Наскоро в българското уеб пространство се появи нов сайт за работа JobSpace.bg .

Новото при него е ,че освен обяви за работа, предлага и електронна платформа за търсене и предлагане на работа. Тази система се нарича PlaySpace и е разработена на принципа на социалните мрежи. PlaySpace е допълнителна възможност за присъствие на търсещия работа в онлайн пространството.

Какво представлява е-платформата? PlaySpace позволява осъществяването на директен контакт между кандидатите и работодателите чрез система от съобщения. Системата позволява, работодател да се свърже с потенциален кандидат, без той да е кандидатсвал по определена позиция. Достатъчно е само кандидатът да обновява и поддържа CV профила си с актуална информация. PlaySpace е полезен и в обратния случай- дава възможност на търсещия работа да бъде активната страна и да се свърже с избрана компания, дори тя да няма активна обява на сайта.

JobSpace.bg дава възможност и на хората, желаещи работа временно или по проект да публикуват своя професионален профил, до който работодателите имат свободен достъп. Така работодатели и търсещи работа имат възможност за алтернатива.

Елате на www.JobSpace.bg и се възползвайте се от иновативния подход в подбора. Отделете малко време, за да попълните профила си качествено, както и периодично да го обновявате и това рано или късно ще ви донесе дивиденти. / Източник: Statiite.com

 
Хронологично CV или по американски? Хронологично CV или по американски? Американския начин на писане на CV...
3 малки, но важни съвета за по – добър интернет бизнес Без значение дали продавате свой продукт или рекламирате чужд,...
Как едно бизнес съвещание да бъде ефективно Ето ви десет неща, които можете да направите, за да имате по –...

Реклама