10 мита за маркетинга

Във всеки един от тези 10 мита има зрънце истина, а може би и малко повече.
Ако смятате, че някои от тези митове са в базата на вашата  търговия, най-вероятно ще имате много за разясняване, когато продажбите ви паднат рязко!

Не повтаряйте грешките на другите. Ето е списъка на 10 най-големи маркетингови мита:

Маркетинг е синоним на Реклама:
Маркетинга и рекламата не са едно и също нещо.
Рекламата се отнася до специфична рекламна дейност, а търговията обхваща разработване на продукти, цени, клиенти и познаване на пазара и насърчаване  на продажбите. Рекламата е част от маркетинга. Ако говорите за вашата "продажба" в едно списание, тогава вие смесвате търговията – маркетинга  с реклама.

Поле на мечтите е Маркетингът:
Още един начин да се каже, „ние сме го построили, значи те ще дойдат." Този мит се основава на идеята, че трябва да следвате мечтите си и да изградите своя продукт или услуга - и ако го направите така, хората ще купуват от вас. Успешните продукти обаче се основават на задълбочено и цялостно разбиране на потенциала на клиента и неговите потребности. С  продукт създаден да задоволи нуждите на цена, която клиентът може да си позволи.

Най – щурата промоция е най – добрата:
Такъв вид промоции не се равняват на добър маркетинг. Лудите промоции може да генерират само внимание от страна на клиентите, но не са обвързани с трайни резултати в продажбите.

Секси Продажби:
Секси продажбите атакуват право в целта. Но това не винаги е желателна атмосфера за един продукт. Това може да работи при продажбата на бельо.

Хората, който продават продукти, не знаят нищо за маркетинга:  
Това са тези хора, които говорят с клиентите и извършват продажбите директно. И клиентите са в основата на маркетинга, защото е важно да се разберат нуждите и желанията на клиента. Това е от съществено значение за добрият маркетинг. Така, че преди да начертаете следващият си маркетингов план, консултирайте се с вашия екип по продажбите. Те са ценен принос и не трябва да ги игнорирате.  

Ако клиентите не отговарят, опитайте нещо друго:
Не забравяйте, че всички пазарни митове съдържа частица истина. Това в частност е трудно да се разбере, защото частично е вярно. Успешните продажби често изискват множество контакти. Преди пет години, правилото на палеца беше, че най-малко три контактите трябва да бъдат направени, преди приключването на една продажба. Преди две години този брой се увеличи на пет, а тази година, много ръководители на маркетингови агенции казват, че броят е нараснал на седем и повече . Така, че отговорът е Да, ако клиентите не са ви отговорили на промоцията, може би трябва да опитате нещо друго.

10 мита за маркетинга

Има само един правилен път:
Това е като магия. Успешните маркетингови и промоционални дейности отразяват сближаването на много фактори: разбиране на клиентите, време и пазари, продукт с високо качество и отлични творчески усилия. Но с течение на времето, клиентът си променя нуждите и желанията. А на пазара на промените и нови конкуренти се намесват. Какво сте работили през миналата година не можете да работите и днес. Никога няма само един правилен начин, с който да се справите с маркетинга.

Добрата реклама може да накара хората да купуват:
Умната реклама генерира интерес, но ако стоката не е добре направена и не съвпада с рекламите обещания, и най-добрите реклами в света няма да убедят хората да купуват.

Никой не отговаря на директен имейл вече:
Макар да е вярно, че все повече хора се обръщат към интернет магазини, пряката пощенска реклама в интернет пространството остава надеждно средство за привличане на клиенти. Единственият начин да узнаете дали това е добра тактика за търговия на вашата компания е да го тествате, а не да го твърдите без да имате основания.

Ценообразуването не е част от маркетинга:
Ценообразуването трябва да бъде основна част от маркетинговата стратегия.
Ценовите решения играят важна роля в това как продуктите се купуват, продават и насърчават.

 
Как да направите добра бизнес презентация Какво е добра бизнес презентация? Има доста определения за това какво...
Управление на човешките ресурси Концепцията за управление на човешките ресурси (УЧР), още от момента...
Митове за рекламата Има някои неща за рекламата, които тя не може да прави. Нека да ...

Реклама