Възползвайте се максимално от съдействието, което осигуряват кариерните центрове в университетите, както и множеството студентски организации. Често те организират семинари и презентации на тематики, свързани с успешната реализация на младите кадри на пазара на труда. Участвайте в такива инициативи, но не разчитайте само на тях и търсете самостоятелно други възможности.

Правете самостоятелни проучвания, търсете информация от разнообразни източници относно тенденциите на пазара на труда и актуалните умения, необходими в една модерна, динамична и много често мултинационална работна среда.

За тези от вас, които тепърва ще излязат на пазара на труда, съветът ни е да работите целенасочено върху развиването и усъвършенстването на уменията си за анализ на комплексни ситуации и вземане на решения, когато основен интерес е задоволяването нуждата на клиента. Изключително важно е да познавате добре различните стилове на комуникация и да не подценявате културните различия в комуникацията с представители на различни националности, което е все по-често срещан елемент в бизнес средите днес.

Предимство би било познаването на разнообразни софтуерни продукти не само за текстообработка, но и за създаване на база данни и за статистически анализи. Голямо предимство е владеенето освен на английски език и на още един от западните езици.

Предишният работен опит е високо ценен сред работодателите, независимо в коя сфера е бил натрупан той. Както в повечето развити държави, така и у нас, вече е тенденция студентите да работят докато са в университета. По този начин ще се научите да бъдете отговорни и да организирате добре времето си. В комбинация с някакъв предишен опит, способността да можете да прилагате академичните си знания в реална бизнес среда също е важна за младите специалисти. Не е достатъчно да сте теоретично добре подготвени, важно е да притежавате аналитично мислене и да преценявате добре конкретната ситуация, в която да прилагате на практика наученото в университета.

Управлението на времето и способността да извличате и категоризирате важна информация също са от уменията, най-често търсени у младите кадри. Важно е да притежавате креативност, да сте проактивни, да имат желание да се справяте с различни предизвикателства и най-вече да се стремите към усъвършенстване.

Най-важни при младите кадри без солиден опит са ентусиазмът и стремежът да се учат, тъй като компаниите, с които работим осигуряват възможности за работа в изключително динамична среда и спомагат за придобиването на по-задълбочен поглед върху най-добрите, доказали се бизнес практики и за подобряването на техническите и бизнес умения и разширяването на опита. / accelerate.bg

 
Психология на ценообразуването или изкуството да продаваме чрез примамливи цени Автор: oborudvane-magazini.com За някои цената на продуктите, които купуваме е...
Какво е Affiliate Marketing - Как се изкарват пари със сайт Aфилиейт програмите (Affiliate programs) са идеален начин да направиш сайта си...
Три евтини начини за насърчаване на бизнеса онлайн Ако сте решили да започнете нов интернет бизнес ще ви трябват няколко...

Реклама