Шест закона за рекламният успех на малкият бизнес

Рекламата в малкият бизнес е наука и изкуство.  При повечето компании често липсва основата на рекламата. Независимо от размера на вашият бизнес, разбирането на рекламата като средство за печалба може да ви доведе много облаги.
За малкият бизнес 5% от печалбата трябва да бъдат вложени в бюджета за реклама. 5% малък рекламен бюджет може да ви помогне само ако разбирате законите на рекламата.

Използвайте едно съобщение
Високият рекламен отговор обикновено се предлага от едно съобщение. Което трябва да е кратко, просто, ясно, точно и убедително. Обикновено такива съобщения са за около 3 секундно четене, като на пример: „Най – добрите матраци са при нас”.

Шест закона за рекламният успех на малкият бизнес

Добави надеждност
То си е в човешката природа да има съмнение и недоверие. За това вашата реклама трябва да опровергае тези съмнения. Твърденията в рекламата ви трябва да са реални и достоверни. Roy H. Williams, най-продавания автор на "Магьосник на реклами", казва: "Всяко твърдение в рекламата, което се приема от клиента не като истина е ужасна загуба на рекламни долари."

Тествайте всичко
Тествайте рекламите си, дали вашите послания са стигнали до клиентите и по какъв начин. Големите предприятия могат да не го правят, защото разполагат с доста средства и клиенти вече, които ги познават. Но за малкият бизнес това не важи. Трябва много внимателно да обмислите начинът на рекламата, видът й и към коя аудитория в обществото ще е насочена, така, че да се види, чуе и разбере от колкото си може по – голям брой потенциални клиенти.

Шест закона за рекламният успех на малкият бизнесБъдете лесни за намиране от клиентите
Във всеки вид реклама трябва да има пълна информация за контакт, включително: уеб сайт и имейл адрес, телефон и факс, адрес на компания. Изглежда просто, но е забравено от повечето компании.

Рекламата трябва да има цел
Успешната бизнес реклама има само една цел, не няколко. Примерно „Анатомични матраци, за да кажете чао за винаги на болката” – целта е да се избегне болката след като си купите от тези матраци, защото те са анатомични и тяхната цел е точно такава.

Създайте любопитство
Колкото по – заинтересован и любопитен е клиента, толкова повече ще иска да види вашите продукти и да ги опита. Създаване на реклами, които генерират интерес в клиента, който да иска повече информация, води до повече продажби.

 
Продуктивни служители "Промяната на задачите повече от 10 пъти за един ден ви прави по –...
Създаване на финансови стимули за иновация в България представено от Дирекция "Политика по отношение на предприятията"...
Фактори, мотивиращи служителите Има редица проучвания и изследвания, които са правени с цел да се...

Реклама