Няколко неща, които да направите преди да обявите фалит

Фалит винаги трябва да бъде последна инстанция. Това е едно от онези неща, които просто не може да отмените и в резултат на това той трябва да бъде като последното нещо, което да обмисляте. Така че, ако мислите за обявяване в несъстоятелност, помислете за стъпките по-долу, преди да вземете такова трудно решение.

Направете списък на всичките си дългове
Преди да можете да разберете как да решите проблемите си с дълговете,  трябва да знаете точно колко пари дължите. Това означава, че ще имате черно на бяло всички хора и институции на които дължите някаква сума плюс лихвените им проценти. Така ще знаете от кой дълг да започнете погасяването.

Ограничаване на ненужните разходи
Добра идея е да направите и списък на нещата за които харчите всеки месец.
Например вечери в ресторанти, бонуси на подчинените, разходи за нови униформи – това са разходи, които можете да избегнете, за да спестите някои лев.

Потърсете близки и приятели за подкрепа
Осведомете ги в какъв труден период се намирате и им поискайте тяхната помощ – съвет, пари, оборудване – всичко в такава ситуация е добре дошло.

Ликвидни активи
Когато имате нужда от пари за изплащане на дългове, е време да се огледате в списъка на активите си. Вижте какво можете да продадете и какво можете да рефинансирате чрез собствен капитал.

Наемете консултант по дългове
Това е експерт, който е видял много хора в подобна ситуация и знае как да ви посъветва да действате, той знае точната посока.

 

Реклама