За написването на една автобиография могат да се изпишат хиляди думи. Има няколко основни правила,които са абсолютно задължителни. Няма значение дали пишете автобиография за своята първа работа или имате 10 годишен опит зад гърба си.

И така.Какво не бива да има във една автобиография?

1. Грешен правопис, граматика и синтаксис. Много от вас ще кажат,че не са на изпит по български език и литература. Това е така наистина. Но от друга страна вашата автобиография е документа, който ви представя пред работодателя. Ако автобиографията има много грешки, без значение правописни, граматически и прочие,дали това говори добре за вас? Днес, повечето текстообработващи програми като “Word” например имат вграден коректор за правописни грешки.

Той не е направен само за украса,а трябва да се ползва! Въпреки,че смятам голяма част от българите са егоистично настроени, винаги може да разчитате на ваш близък роднина или приятел за да прегледа вашата автобиография. Винаги чуждото мнение е по-обективно от собственото!

2. Забравете за използването на лични местоимения във вашата автобиография! Аз вярвам в поговорката,че „ човек е сам само в тоалетната!”. Каквото и да сте постигнали във вашата кариера,каквито и успехи да имате, вие сте част от даден екип! Не смятате ли,че е доста егоистично, успехите и похвалите във вашата фирма да са само за вас?Дори да сте лидер на екип или група,вие пак сте част от него,с разликата,че го ръководите.Няма капитан на отбор, без отбор, нали?

3. Жаргон,цветисти изрази,неприлични думи. Дори да сте страшно забавен човек, с впечатляващо чувство за хумор, автобиографията не е място, където да ги покажете.Оставете тези си качества за колегите, когато получите работата! Използвайте думи от вашата професия и занаят,които могат да ви опишат най-добре!

4. Това не е приказка,а официален документ. Старайте се да пишете и показвате реални факти и постижения. Не забравяйте, че винаги работодателя може да провери вас и вашите успехи с едно телефонно обаждане или е-майл. Бъдете искрени!

5. Всеки харесва красивите неща! Но обикновено,те са прости и изчистени! Не е нужно вашата автобиография да е претрупана, шарена, несвързана. Придържайте се към стандартите! Тя трябва да е ясна и приятна за четене.

Които е направил тези неща, значи е изминал половината път от писането на успешната автобиография! / primerni.com

Още по темата
За какво не бива да се пише в една автобиография?
Как да напишете автобиография (CV)?
Как да съставим автобиография (CV)
Автобиография
Как да напишем мотивационно писмо
Препоръки за вашето на мотивационно писмо
Мотивационно писмо
ПРИМЕР ЗА МОТИВАЦИОННО ПИСМО
Мотивационно писмо 2 вариант
Едно добро мотивационно писмо съдържа
Защо трябва да представяте мотивационно писмо?
Как да се подготвим за интервю за работа

 
Уроци за легендарни речи За да достигнат до желаната власт легендарните управници и бизнесмени...
Иновационен процес във фирмата Иновационния процес е най-важната част от цялостната стратегия на...
20 уеб сайта, който могат да променят животът ви Интернет може да промени животът ви в положителна насока. Можете да...

Реклама