Преди няколко дена попаднах на интересна дискусия в един чуждестранен форум. Там потребител разказва за навика си, да се свързва с работодателя, чиито работа е харесал и иска да кандидатства по нея. Той задава въпроса: “Добре ли е според вас да правя такова нещо, добре ли ме представя или прави лошо впечатление? Аз мисля, че е добре.”

Във връзка с това аз ще дам отговор на въпроса му макар и тук, където той няма да го види. Отговорът ми е насочен повече към българските кандидати за работа.

Една такава практика е доста добра, особено на фона на българската реалност. В България се е наложила практиката просто да изпратим CV на въпросния човек и да не се поинтересуваме повече от нищо допълнително. Ако пък има изискване за мотивационно писмо, то съвсем бива забравено. Без да се опитвам да обидя никого, действието при нас се свежда единствено до натискане на бутона “Изпрати CV” и след това ставаме напълно пасивни. Единственото, което очакваме, е работодателят да ни потърси. Това работи в нашия случай, но аз си мисля и вярвам, че когато човек много желае една работа и няма намерение да я напуска в кратък срок, то той би направил всичко по силите си, за да впечатли този, от когото зависи неговото назначаване и да му покаже, че той е човекът за работата.
От такава гледна точка не само, че не е грешно, но дори е адски подходящо да се свържеш с човека пуснал обявата и да разбереш всичко за работата, за която кандидатстваш, както и за изискванията, които трябва да покриеш. Това естествено е нож с две остриета за работодателя, понеже предоставената от него информация може да послужи на кандидата да “надуе” CV-то си точно с този опит, който не му достига. От гледна точка на съвестния кандидат за работа, допълнителната информация е от голяма полза, защото предвид на различните стилове на съставяне на CV и голямото количество информация за трудовия опит, има голямо значение изброения предишен трудов стаж. Когато даден кандидат разбере какво по-конкретно интересува работодателя, то той може да му обърне повече внимание в автобиографията си, да изброи първо работите, които е работил и ще имат полза за неговата бъдеща работа, както и да опише задълженията си там много по-подробно.

Другият вариант е при получаването на допълнителна информация, кандидатът да разбере, че работата не е това, което той е очаквал и да се откаже да кандидатства за нея. По този начин той би спестил много труд на HR отдела по преглеждане и анализиране на кандидатурата му, назначаване на интервю и другите следващи от това процедури.

Личен пример: Преди време бяхме обявили свободна позиция за търговски представител. Известно време след това един човек се свърза с мен и помоли за среща, за да му разкажа повече за работата, за която възнамерява да кандидатства и аз се съгласих.
След като се срещнахме се установи проблемът, че човекът имаше съвсем друго разбиране за длъжността “търговски представител”. По този начин и двамата спестихме ценното си време, като той не загуби такова да подготвя CV, а аз да го преглеждам и да се свързвам с него за уточняване на дата и час за интервю.

Съвет: Ако кандидатствате за работа и я искате достатъчно силно, направете всичко по силите си и работодателят да забележи това ваше желание. Дори и да не получите допълнителна информация, само интересът и желанието към работата, което сте декларирали пред работодателя ще ви спечели достатъчно симпатии. / magazine.back2bg.com

 
Избирането на франчайз Както и всяка друга инвестиция, закупуването на франчайз е риск. При...
Генерални грешки в малкия бизнес Ако ще оцелявате и искате да имате дългосрочен успех в бизнеса, тогава...
Главните причини, поради които малкият бизнес се проваля Започването на малък бизнес е равносилно на Американската мечта. Но...

Реклама