Прости стратегии, който ще улеснят работата ви

Отивате на работа и имате само 8 часа да свършите всичко. А това „всичко” е толкова много, че не знаете от къде да започнете и никога не се вижда краят на задачите ви. Какво да правите? Лесно е, просто следвайте по долните стратегии и нещата сами ще се наредят:

Стратегия 1
Започнете първо със трудните задачи
Те отнемат повече усилия и време от лесните, затова трябва да се свършат първи – на бистър ум.

Стратегия 2
Планувайте по пет задачи за деня
Често нямате мярка за производителността си и колко би ви отнела една задача. Трябва да се оцени ефективността и качеството на работата ви като положителен фактор.

Ако си наложите да свършите куп задачи за деня няма със сигурност да успеете, на петата свършена задача вече ще сте уморени и няма да работите на 100%.

Стратегия 3
Правете почивки редовно
Почивайте след всяка свършена задача, за да се презареждате с енергия за следващата. Само така – отпочинали, ще можете да дадете 100% от себе си на другата задача.

Стратегия 4
Водете си дневник на свършените задачи
Той може да е под различни форми, на хартиен носител, на текстов файл и др.
Хубавото на дневникът, е че когато след време се сблъскате с някакъв проблем можете да откриете решението му точно в този дневник.

Стратегия 5
Работа само в работно време
Ще сте най – производителни когато сте свежи и с бистър ум, а това става само когато не се пренатоварвате. Ако работите извън работно време или си носите работата вкъщи нещата няма да се оправят бързо и задачите ще си стоят.

 
Грешките на предприемачите в бизнеса. Тайните на успешния бизнес Какво прави един предприемач успешен, а друг не чак толкова? Отговорът...
Продайте на клиентите си със силна оферта, на която не могат да откажат Ако се опитвате да привлече вниманието на потенциален клиент, това,...
Избирането на франчайз Както и всяка друга инвестиция, закупуването на франчайз е риск. При...

Реклама