На тази длъжност сте от години или от няколко месеца, но се случват неща, които ви карат да си мислите, че е време да се откажете от тази работа. Да, трудно е да се вземе такова решение – кога е време да продължите напред, но понякога се налага да спрете инерцията и да започнете нова.
Ако искате бързо развиваща се кариера, е важно да знаете кога да напуснете текущата си позиция. Има няколко основни признака и знаци, които ви подсказват това преди да решите да скочите от „кораба”.

Възможността за повишение е провалена
Шефът ви дава нова – по – голяма длъжност на друг, независимо от това, колко големи усилия полагате за просперитета и растежа на фирмата му. Вие наистина се намират в задънена улица. Но преди да крайни решения, поискайте обяснение. Вашият шеф може да има разумно обяснение.
Даже и да не ви изнася по – добре е да напуснете рано, от колкото по – късно.

Назначени сте на непривлекателна за вас длъжност
Това не е добра стъпка за вашата кариера. Отговорностите бавно ви намаляват и това може да означава две неща, че дружеството се намира във временна безизходица или просто ви използват да запълвате „дупки”, които са доста под вашето ниво.  Трябва да разберете къде и как точно стоите в компанията и какви намерения и планове има шефа ви за вас. Ако отговорът му е лаконичен – бягайте!

Липса на доверие
Колко пъти ви е било обещавано повишение на длъжност, заплата или пък бонуси към заплатата? Без да са спазвани, разбира се.  Доверието е като мълчалив договор и нарушението му трябва да включва репарации от някакъв вид. Така, че ако попаднете в такава ситуация (или ситуации) да знаете, че е време да си „стягате багажа”.

Съкращения на хоризонта
Винаги трябва да знаете вашата компания къде се намира в табличката на конкурентите си. Взимайте под внимание всички признаци на спад в продажбите й. В днешните финансови пазари непрекъснато се фокусира върху предоставеното тримесечие по тримесечните финансови резултати, което за съжаление се отразява отрицателно първо на персонала, когато резултатите са лоши. Така, че ако и на вашата фирма й се случат такива резултати, бъдещето не изглежда розово за вас и вашите колеги.

Шефът ви напуска „кораба”
За да се случи такова нещо, значи работата е сериозна, не само за него , а и за всички служители. Освен ако не е приел по – добра позиция, която да разширява професионалните му успехи.

 
Тайните на успешния маркетинг. Как се печелят нови клиенти Печалбите на предприятията са изцяло зависими от търговията. В...
Правилното място за вашият хотел Да изберете точното място за хотелът си, значи само едно – успех в...
Дефиниция за бизнес етика Всеки професионалист взима решения и извършва действия, които се...

Реклама