Да сте на нова работа е вълнуващо и изнервящо. От една страна, бъдещето ви е широко отворено и пълно с Как да направите добро впечатление на първият си работен ден нови възможности, докато от друга страна, ви крие и безпрецедентни опасности.

Ето защо от решаващо значение е да поставите емоциите си настрана и да се фокусирате върху това как да направите добро впечатление през първият си ден на новата работа. За добро или за лошо, как вашите колеги и началници ви възприемат през първият ден може да има дълготраен ефект върху останалата част от кариерата ви в рамките на тази компания.

Следвайте тези шест съвети, за да направите добро впечатление през първият си ден на новата работа и професионална ви репутация непокътнати:

Отидете рано
Вашият нов работодател трябва да ви е казал когато започва обучението. Ако не разполагате с тази информация, уверете се сами, като се обадите по телефона преди това, за да разберете, и отидете в офиса около 15 до 30 минути по – рано. Не може да си позволите да закъснее, защото това ще го съпоставят с отношението ви към работата, която ще вършите.

Облеклото
Постарайте се да си припомните какво са носели служителите във фирмата, когато сте били на интервюто за свободното място. Облеклото ви трябва да отговаря на изпълняваната от вас длъжност, без излишен кич и свобода. То трябва да е в убити тонове, да ви е удобно и да не бие на очи. Костюм, вратовръзка и добре изгладени риза, панталон в черно или сиво, са прекрасен избор. А, за дамите вариантите са повече, от елегантен класически костюм с пола до коленете до самостоятелен панталон с бяла риза.

Маниерите са важни
Бъдете любезни към всички колеги. Отговаряйте на зададените от тях въпроси и благодарете на отговорниците си. Професионалната етика е едно от най – важните неща в един колектив.

Не „люлейте лодката”
Понякога новите служители се опитват да внесат промени във фирмената политика, като казват и показват грешките и недостатъците й. Моля ви, това не е добра идея за добро първо впечатление. Точно обратното в техните очи ще излезете доста арогантен тип. Все още има много да учите и най – добре е да си затваряте устата, докато натрупате нужният опит и доверие.

Задавайте въпроси
По този начин с хиляди въпроси показвате интерес към дадената ви длъжност. И така правите добро впечатление още от първият си ден. Ще докажете, че сте достатъчно ентусиазиран, за да бъдете обучен и да започнете работа, колкото си може по – скоро.

Бъдете лъчезарен
Няма човек, който да не харесва такива хора. Винаги поздравявайте с усмивка, винаги отговаряйте с усмивка. Важно е да представите себе си като общителен, лъчезарен и открит колега, който е готов да приема критики, поуки и съвети. И доброто

 

Реклама