Фрагментирайте задачите си за деня Организирайте деня си в офиса
Всеки ден си пишете на лист, какво ви предстои: входящи и изходящи телефонни обаждания, срещи, почивки. Така на редовните ви заседания ще бъдете винаги подготвен с нужната информация и производствените графици ще бъдат в норма. Защото ще знаете точно какво не знаете и какво знаете.

Минимизирайте противоречията
Отделете си време да се информирате за нововъведения във фирмата – нови кадри, идеи, линии и т.н. и поне 1 час за канцеларска работа – поща, графици.

Говорете с клиентите си
Само така ще разберете те от какво имат нужда, от какво са доволни и от какво не. Вашите предположения за техните потребности не са достатъчни. Самият източник е най – правилното решение, за това най – сигурният начин е да разговаряте със своите клиенти. По всякакви начини – директно, по телефона, чрез анкети, интерактивно и т.н.

Структурирайте близкото бъдеще
В края на всяка седмица си направете график за това, което ви предстои следващите 7 дена. Графици, задачи, почивки, командировки, очаквани резултати.

Очаквайте неочакваното
В крайна сметка всичко може да се случи на следващият ден без и да предполагате. Затова го имайте в предвид – нов, клиент, който да обхване цялото ви внимание и да загърбите за известно време останалите, да се разболеете, да изникне проблем със съществуващ проект. Трябва да сте подготвени и за тези неща, така, че да пренаредите графика си според тях.

Взимайте си обедната почивка
Не я използвайте за работа. Само така ще си отпочине мозъкът ви, за да е в кондиция тогава когато ви трябва. На никой не сте нужен ако блокирате и се преуморите.

 
Как да направите името си професионално Трябва да ви запомнят с нещо Изграждането на професионалното ви име...
Продуктивни служители "Промяната на задачите повече от 10 пъти за един ден ви прави по –...
Пет мита за добро CV Сигурно много пъти сте чели в списанията съвети за това как да...

Реклама