Намирането на работа след 40-годишната възраст? Въпросът е сложен. На тази възраст повечето хора почват да се замислят за постиженията си, да изпадат в криза и да мислят за своята непотребност. Положението се задълбочава от модерните напоследък “младежки екипи”, където дори 30-годишен човек се чувства, като безнадежно възрастен.

Какво е търсенето на пазара на труда? Най-вече се търсят служителите на възраст до 35 години, с висше образование (или с две-три магистратури), владеещи перфектно английски или няколко езика. Какво да прави човек, който отдавно е надхвърлил посочената възраст, а в момента е безработен и трябва да се реализира на всяка цена? Каква стратегия и тактика да изберете?

Обяви за работа

Сигурно много добре знаете къде да намерите обяви със свободните работни места. Все пак, смятаме този момент за много важен и ще Ви напомним -преглеждайте обявите редовно!

Работа за специалисти на Вашата възраст не се предлага често. Дори работодателите, които не посочват възрастта на кандидатите в самата обява, предпочитат да наемат по-млад служител. Това е посочено непряко, например “динамично развиваща се фирма предлага работа в млад екип от професионалисти ...” С други думи, при толкова голямо предлагане на свободната работна сила, работодателите търсят квалифицирани и опитни млади хора. Опита и младостта, по принцип, не са съвместими неща, но при тази безработица нищо невъзможно няма.

Какво да чакате от новата си работа?

Трябва да имате готовност, че най-вероятно, новата Ви работа ще Ви предложи една от най-низките позиции в иерархията на фирмата. Това значи, че ще се наложи да минете труден процес на адаптация в новата среда. Много ръководители над Вас, както и повечето колеги най-вероятно ще са по-млади от Вас. Никой няма да се интересува Вашият опит, знанията и квалификацията.

Ако имате възможност да не се подлагате на това, а да си стоите на старото работно място – добре е. Но изборът на винаги зависи от нас.

Ако сте останали без работа, нямате избор – трябва да започвате от самото начало. Но това не значи, че сте изхвърлени от живота! Може би това е първата стъпка към един нов по-добър професионален живот.

40 години – това е граница, когато “нито е рано, нито е късно”. На тази възраст можете да се обърнете и да оцените професионалният си път, да се оцените като професионалист. Вие вече притежавате опит, квалификация и знаете какво да искате. Можете обективно да прицените, какво не сте постигнали и никога няма а постигнете, а къде нямате равни на себе си нито сред младите, нито сред “старите”. Всичко това сте постигнали с цената на много труд, сили и време.

Наистина е трудно да се промените и пак да се озовете на долното стъпало. В същото време, на тази възраст още имате добри перспективи и много години трудов живот. Ако успеете да запазите инициативата и социалната си активност, да не губите кураж, то имате много добри шансове за нова кариера.

От къде да започнете?

Най-напред трябва да се определите – “накъде да поемете”. Съществуват много варианти. Например:

* да започнете собствен бизнес;

* да търсите работа във фирмите, работещи в същият отрасъл;

* да промените изцяло професията или отрасъла.

Още не сте се определили? Тогава се питайте за следното:

1. Какви собствени възможности и способности бих искал да реализирам во втората половина от своят професионален живот?
2. Какво наистина е важно за мен, какви са приоритетите ми в живота?
3. Какви предимства пред другите наистина притежавам?
4. Нямам ли някакво определено желание, например да си сменя професията с друга, да започна работа във фирма в съвсем друг отрасъл?
5. Какви конкретни стъпки трябва да предприемам след като съм отговорил на горните четири въпроса?

Отговорете на въпросите и ще придобиете стабилност в желанията си, а от там и в конкретните действия, които трябва да предприемете.

Между другото, специалистите в европейските фирми за управление на човешките ресурси отбелязват, че “младежката” вълна на персонала постепенно се смалява. Все повече ръководители на фирми стигат до извода, че за да функционира успешно една фирма, персоналът трябва да бъде на различна възраст. По-възрастните специалисти правят “гръбнака” на екипа, защото притежават навици за работа в колектив, корпоративна култура и прилагат добри норми на междуличностни отношения.

Сътрудниците на “над младежката” възраст са стабилни, лоялни към ръководството и фирмата, устойчиви в кризисни ситуации. Освен това, те са често семейни и социално стабилни. Тези качества позволяват някои работодатели да приемат кандидатите за работа от тази вазрастова група също така добре, както и младите специалисти.

Търсете подходяща перспектива

Най-важното е да търсете последователно, спокойно и да не се предавате. Ако сте работили като топ-мениджър в голяма банка, а в момента сте без работа, не се надявайте, че след десетминутния преглед на обявите в Интернет вече сте уреден с нова работа. Обаче, един най-обикновен счетоводител на Вашата възраст, е много силен кандидат – дори пред десетина години по-младите от него специалисти. Има голяма вероятност той да започне работа след седмица-две.

Топ-мениджърът е в по-сложна ситуация. Търсенето на работа може да му отнеме година живот. Но, това не е повод за паника. Това не означава, че нямате никакъв късмет. Просто Вие трябва да решите по-сложната задача, която изисква повече време.

Вие имате по-качествено образование и квалификация и отговорностите, които имате във Вашата работа са по-големи. Вие струвате повече и Вашите амбиции са по-големи. Не мислете, че специалистите от Вашето ниво се търсят под дърво и камък. Такива специалисти донякъде са опасни за работодателя, защото могат да повлияят върху работата на цялата фирма, както положително, така и отрицателно. В края на крайщата, специалстите от такова ниво са силни конкуренти за тези, които вече работят във фирмата и поради тази причина могат да не бъдат много предпочитани.

Да се върнем на въпроса. Търсите, търсите, а никой не Ви дава работа. Какво да правите по-нататък?

Можете да вземете сериозно решение и да си смените професията или сферата на дейност. Специалистите в сферата на банките, застраховките и компютърните услуги лесно могат да се реализират в новата пазарна ниша на консултантските услуги. Те могат да бъдат наети като ръководители или консултанти за определени проекти и за определен период от време. Това е една добра възможност да набавите нови връзки и да си търсите постоянна работа.

Специалистите с педагогичско образование лестно могат да се преквалифицират в семейните възпитатели, които се занимават с едно или повече деца в едно семейството. И не бързайте да отхвърляте тази идея – понякога по-добре е да възпитаеш две истински личности, отколкото да се бориш с тридесет непослушни деца в един клас.

Може би след като поразмислите, ще решите, че никога не сте получавали удоволствие от работата, която сте работили досега. А в същност, винаги сте искали да рисувате, да пеете, да бордирате или нещо подобно. Сега сте свободни да се отдадете на любимото занимание и да го направите своята професия. Може би в момента и не Ви се налага да работите – имате апартамент, кола, вила, децата са големи, а съпругът (или съпругата) работи.

Това не е за Вас? Продължаваме по нататък.

Целевият маркетинг

Търсенето на нова работа изисква от Вас добра подготвителна работа и определянето на правилна цел. Затова, освен редовното преглеждане на обявите в Интернет и в пресата, следва да извършете маркетингови проучвания за лични цели – да проучите работните места при работодателите, които Ви интересуват.

Не се притеснявайте да разпитате Вашите приятели, познати, роднини, комшии, бившите Ви колеги и, дори, бившите шефове. С други думи – активизирайте Вашите познанства и “връзки”.

Но не се надявайте само на това. В интерес на истината, приятелите и близките рядко помагат в намирането на работа, а по скоро “дават едно морално рамо”. По-често помоща идва от там, откъдето не я очаквате – от слабо познати или изобщо не познати хора. Това е истината. Затова не се отказвайте да изпращате автобиографиите и резюмета направо при работодателите, които Ви интересуват. Вместо да се включвате в изтощителната анонимна конкуренция със стотици младежи, търсете възможности за лични срещи и събеседвания с работодателите. По време на личен контакт ще имате повече възможности да демонстрирате своето образование, опит, лоялност и дори – своят чар.

Борете се и не се отказвайте! Никой не ни е обещал лесен живот, но сме длъжни да се справяме!

Източник karierist.com

 
Бизнес план Има доста работа при създаването на един бизнес план, независимо дали...
Най – добри в обслужването на клиенти Как да сте добри  в обслужването на клиентите във вашият бизнес? Най...
60 секундов гид. Как да изпъкнете с мощна бизнес идея Искате да започнете малък бизнес. Имате желанието и ангажираността да...

Реклама