Някои хора говорят прекалено бързо или прекалено много, други си гълтат езика и не обелват и дума.Най-честите грешки при интервю за работа Някои прекаляват с парфюма, грима или предизвикателното облекло. Изобщо, има безброй начини да се прецакате сами на интервю за работа.

Първата стъпка е да напишете добра автобиография, като се стараете да изтъкнете добрите си страни, но същевременно се придържате към фактите, защото да преувеличавате или да лъжете в CV-то си може да се окаже фатална грешка.

Що се отнася до самото интервю за работа, обърнете внимание на 11-те най-чести грешки, които хората правят, когато кандидатстват за работа.

1. Прекалено бързаме

Освен, ако не сте в безизходица и не ви трябва каквато и да е работа на всяка цена, помнете, че човек би трябвало да селектира обявите за свободни позиции. Не подавайте автобиография си на първата обява, която видите, а проучете пазара. Също така, бъдете сигурни, че вашата квалификация отговаря на изискванията. Ако се целите прекалено високо, вероятността да ви отхвърлят е по-голяма.

2. Не знаем как да се обръщаме към интервюиращия

Не се обръщайте прекалено фамилиарно към интервюиращия, дори и ако той/тя е по-млад от вас или се държи много свободно. Този, който ви интервюира може да си позволи и по-небрежен език, но вие не излизайте от официалния тон. Обръщайте се на “ти”, само ако изрично ви се даде позволение.

3. Излагаме личния си живот на показ

Не се впускайте прекалено много в приказки за личния си живот. Това не е правило, което важи само за самото интервю. Ако кандидатствате за отговорна позиция, добра идея е да нямата луди, пиянски, или не дай си боже разголени снимки в сайтове за запознанства или в MySpace и Facebook.

4. Не знаем нищо, нито за компанията, нито за позицията, за която кандидатстваме

Мениджърите мразят да интервюират хора, които откровено признават, че нямат никаква представа за компанията, нито пък за позицията, за която кандидатстват. Нищо няма да ви стане, ако се поровите малко в интернет и научите нещо за фирмата. Иначе губите времето на всички.

5. Занемарен външен вид

Тук има две крайности. Някои хора ходят на интервю размъкнати и с неизгладени дрехи. Други пък прекаляват (с грим, аксесоари и т. н.) и изглеждат все едно отиват на дипломатически прием. И в двата случая не се оставя добро впечатление.

6. Отговаряме на въпросите с “Да” и “Не”

Когато ви задават въпрос не отговаряйте само с “Да” или “Не”. Човекът срещу вас иска да научи нещо повече за вас и няма да му хареса, ако трябва “да ви вади думите с ченгел”. Внимавайте и да не залитнете в другата крайност, като прекалено много говорите и интервюиращият не може да вземе думата от вас.

7. Непрофесионално отношение

Тук имаме предвид да дадете и-мейл за контакт от рода на likes2party@..., pinklady@... и други изцепки от този сорт.

8. Прекалено дълга автобиография

Следвайте европейския формат, вече има десетки сайтове в интернет, които предлагат модели и съвети за писане на CV. Направете си труда ги погледнете. Страница и половина е напълно достатъчна.

9. Говорим с омраза за предишни работодатели

Колкото и лоши да са били те, ще направите неприятно впечатление, ако говорите с прекалена омраза за тях или ги осмивате. Придържайте се към фактите, без да се впускате в прекалено много подробности и емоции.

10. Не задаваме нито един въпрос

Добре е да покажете, че се интересувате от работата, като зададете въпрос относно позицията, работния процес във фирмата и т. н.

11. Видео резюме

В чужбина за някои позиции е популярно да се изпраща видео CV. Ако сте решили да изпращате такова, уверете се, че е удачно в случая, а и че знаете, как точно трябва да се държите. Ако не ви го изискват обаче, добре е да не рискувате.

www.bestjobs.bg

 
Митове и истини за парите " Пари, пари, пари, пари, пари! Някои хора ги имат, някои хора...
Най – големите митове за парите Мит # 1: Парите са източник на щастие. Мит # 2: Да си щастлив е...
Причини хората да банкрутират Обявяването на несъстоятелност може да бъде единственият изход и...

Реклама