Сигурно много пъти сте чели в списанията съвети за това как да направите вашето CV възможно най-впечатляващо. Много хора обаче, в стремежа си да следват всички възможни съвети, прекаляват. Ето и петте най-популярни заблуди според Askem.com:

Мит 1: Опишете личните си интереси

Това е една от най-често срещаните колонки в автобиографиите. Неизвестно защо много хора мислят, че трябва да отбележат, че обичат да играят тенис, участват в кръжок по изобразително изкуство или че когато са били на 5 г. са спечелили конкурс в местното читалище.

В някои случаи, когато вашите интереси са от значение за дадена позиция, можете да ги впишете, но винаги преди това си задавайте въпроса "Какво значение има това за работата, за която кандидатствам?".

Бъдете спокойни, ако работодателят наистина се интересува повече от личността ви и от страничните ви интереси, той/тя ще ви попита по време на интервюто.

Мит 2: Колкото повече, толкова повече

Не е важно колко е дълга информацията, a доколко е полезна. Това, че е добре да изброите всичките си квалификации не означава, че трябва да изпишете няколко листа с всички курсове, на които някога сте ходили. Една страница, страница и половина е достатъчна. Човек трудно може да задържи вниманието си на нещо, което наподобява повече на курсова работа.

Мит 3: Подавате една и съща автобиография навсякъде

Това е по-лесно и ви спестява усилия, но ако кандидатствате за различни позиции в различни фирми, добра идея е за всяка една да се потрудите и да си направите отделно CV, подходящо за конкретния тип работа. Има неща, които за една позиция са предимства, а за друга нямат значение и няма смисъл да ги включвате. Нека вашето CV бъде максимално подходящо за работата, за която кандидатствате.

Мит 4: Трябва да включите препоръки и очаквания за заплащане

Да включите такава информация не е голяма грешка, но тя по-скоро би могла да ви донесе негативи, отколкото плюсове.

Споменаването на конкретни цифри по-скоро се обсъжда на етап 2 (интервюто). Ако сте записали доста висока цифра в графа "очаквана заплата", това може да изплаши някои работодатели. Да не забравяме и че ако точно поради такива опасения сте написали не особено голяма сума, работодателят, дори и да е имал предвид по-голяма заплата, няма да "се мине" да ви предлага кой знае колко над онова, което сами сте посочили.

Що се отнася до препоръките, осен ако не се изискват такива, няма смисъл да се престаравате. Също така, когато давате такива, бъдете сигурни, че хората, чиито имена посочвате, ще могат да ви представят в добра светлина, ако им се обадят.

Мит 5: Можете да поукрасите малко

Много хора го правят. Да, добре е да блеснете с нещо, но провалът ще бъде още по-грандиозен, ако ви хванат, че лъжете. Конкуренцията на пазара на труда днес е жестока, особено за добри позиции и не е изключено вашите "постижения" да бъдат проверявани.

Освен това, дори и номерът да мине, ако сте се изхвърляли прекалено много, това ще създаде погрешно впечатление у вашите работодатели, те ще очакват прекалено много от вас и когато започнете работа, има опасност да се окажете разочарование.
 
Как да направите добро впечатление на първият си работен ден Да сте на нова работа е вълнуващо и изнервящо. От една страна, бъдещето...
Как да продадете автомобил ? Преди да започнете процеса на продажба трябва да се научите как се...
Най-честите грешки при интервю за работа Някои хора говорят прекалено бързо или прекалено много, други си...

Реклама