За да достигнат до желаната власт легендарните управници и бизнесмени са използвали достаУроци за легендарни речи красноречиви и убедителни речи. Ораторските  умения са им помогнали да се издигнат в йерархична стълба на властта, бизнеса и живота. По долу сме ви дали уроци от най – страхотните оратори и влиятелни хора в историята. От тях може да научите ако не доста, то достатъчно за силата на речта.

Уинстън Чърчил
“Нека да застанем до нашите дългове, с които сме се сдобили, ако Британската империя и нейната общност съществуват 1000 години, хората ще кажат, че това е техният последен час.”
Като министър – председател на Англия през Втората световна война, Чърчил даде най – вълнуващата си реч в кариерата си до сега по радиото. За целта е прекарал седмици, за да може да я направи съвършена. Неговата съвършена тактика винаги е била да призовава историята. Той поставя в прав контекст най – важните си идеи чрез директни примери от миналото, оставяйки така неговата реч и послания опияняваща и вдъхновяваща вечност.

УРОК: Позиционирайте вашите цели във величествен контекст.
Роналд Рейгън
(Експлозията на сателита Чалънджър) “Никога няма да ги забравим, нито когато ги видяхме последния път, тази сутрин да се приготвят за пътуването и им помахахме за довиждане и “ от намръщената земя” до “това да докоснат лицето на Бога”.
Рейгън придоби епитета “Великият Комуникатор” заради ефикасността на неговия обезоръжаващ тон. Той печели слушателите си с неофициален, но авторитетен начин на изказвания, вдъхва им  топли чувства чрез обикновеният си – народен език, но и винаги е бил бдителен в целите си.

УРОК: Бъдете приветливи, но и смели и непоколебими.

Мартин Лутър Кинг - младши
“... не сме доволни и няма да бъдем докато правосъдието се клатушка надолу като водата и правдата е като могъщ поток.”
Друга негова известна реч е: "Имам една мечта. Искам четирите ми деца да живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, а по силата на характера си". В речта си лидерът призовава и към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Той подплатява думите си с доказателства и добре известни източници, като прикрепя новите и радикалните си идеи към стари и добре изградени. Говори със страст.

УРОК:  Съгласувайте думите си с традицията.

Франклин Д. Рузвелт
“ Америка беше внезапно и съзнателно нападната от силите на Японската империя... Съединените Щати бяха за мира... Японските сили атакуваха Хонг Конг, японските сили атакуваха Гуам, японските сили атакуваха Филипинските о – ви...”
Рузвелт е 12 години в Овалния кабинет. Управлението му съвпада с някой от най – шумните времена за страната и затова и речите му са едни от най – еуфоричните и запомнящи се. Най – добре позната е т. нар. “Подла реч” в деня след японската атака над Пърл Харбър. Използвайки думи, който изобразяват Япония като непровокиран агресор, който напада пасивно невинния и миролюбив народ на Съединените Щати.

УРОК: Структурирайте изказването си стратегически.

Джон Ф. Кенеди
“... нека да управляваме земята която обичаме, молейки за Неговата благословия и помощ, но знаейки, че тук на Земята Божията работа е само наша.”
Кенеди е бил добър оратор и неговите речи се помнят със забележимо и паметно съдържание. През 1960 той дебатира с Ричард Никсън в първите президентски дебати показвани за пръв път по телевизията. Ако ги слушате по радиото ще си кажете, че Никсън печели, но ако ги гледате по телевизията със сигурност ще знаете, че Кенеди печели, защото Никсън изглежда блед и болнав, а Кенеди остър и проницателен в изказите си.
УРОК: Не пренебрегвайте презентацията на самият себе си.

Адолф Хитлер
“Никой друг народ няма такова свещено право, като германския, да издига паметници на незнайния войн. Тези железни бригади, които бяха неуязвими, които кръстосваха своя огън с неприятеля в безчет боеве, които никога не се поколебаваха, никога не отстъпваха и дадоха хиляди примери на кураж, вярност, дисциплина и безусловно подчинение на своите началници, ние трябва да ги приберем в кадрите на нова Германия, която сега се възражда, трябва да ги имаме като броня на третата империя!”
Адолф Хитлер е канцлер на Германия от 1933, и фюрер и райхсканцлер от 1934 до смъртта си и лидер на Националсоциалистическата германска работническа партия. Благодарение на безспорните си ораторски заложби Хитлер се издига в йерархията на нацистката партия, която получава най-добри резултати на парламентарните избори през 1932 г., без да има абсолютно мнозинство. Всички знаем неговата идеология за чиста раса и начините чрез, които се опитва да я постигне.

УРОК: Съчетайте страстта в думите с властта.
 
Митовете на успеха „Гледайте преди да скочите”. Когато мислите за тази идиома, не...
Топ 10 на нещата, които никога не трябва да казвате на шефа си Номер 10 "Невъзможно! Това не може да се направи!" Това не иска...
Колко дълга трябва да е една автобиография – CV Вашето CV не трябва да бъде по – дълго от две страници, нали? Има някои...

Реклама