Ето ви и вас, седите на чело на конферентната маса и вашите нови подчинени ви гледат. Те знаят, че виКак да защитите и докажете лидерството си е за пръв път да заемате тази позиция и преди сте били “едни от тях”.
Като резултат може да се запитате: “ Как да защитя лидерското си умение като Наполеон Бонапарт, когато екипът ми ме гледа все едно съм Наполеон Динамита?”
Краткия отговор е: Преструвайте се. Все едно сте били лидер цял живот. Да имитирате лидерство е изкуство, това е спасителната ви сламка, тъй като вие никога не сте били такъв и не сте уверени в думите и действията си на лидер. Но, за да покажете, че сте такъв от самото начало трябва да тежи думата ви, за да ви вземат на сериозно и подчинените ви. Всеки го е правил в началото от принцовете в миналото до Джордж Буш.
Има няколко начина за легитимно проектиране на лидерството и те се свеждат до това как да работите с властта си без да показвате колко малко знаете в същност за нея.
Водете си сметка
Отличителния знак на добрият лидер е способността да води тона  на своята организация. В смисъл да се появявате пръв и да си тръгвате последен от работа. Това означава, че ако искате вашите хора да направят 50 телефони разговора за ден, покажете им, че вие можете да ги удвоите.
Никои не може да пренебрегне лидера си, който е способен да работи по усърдно от всеки друг във организацията. Затова генералите са известни – те водят и командват във битката, показвайки желание за това и поемат най – много рискове от всички останали.
Говорете малко, точно толкова, колкото трябва и е възможно
В повечето случай младите неопитни лидер дръпват дълги речи на съвещания по 2 – 3 часа като общо взето не казват нищо конкретно. Те си мислят, че така правят лидерите – говорят ли, говорят. Но, не, не е така. Умните хора говорят малко, но смислено. Кратко, ясно и точно. Трябва да изслушате вашите подчинени внимателно, без да ги прекъсвате и вашата дума да е последна при разговорите.
Когато говорите вашите думи трябва да тежат на мястото си.
Първо слушайте после говорете
Вместо да бързате с решенията си, постарайте се първо да съберете възможно най – много информация. Невероятно е колко идеи бихте пропуснали ако не слушате повече отколкото говорите.
Задавайте много въпроси
Често недоразумение на много хора е, че когато задават много въпроси трябва неизбежно да получат на всички отговорите. Това не така. Умните лидери се учат да задават много въпроси, за да се стимулират себе си и подчинените и да приемат нови предизвикателства. Научете се да “изкопавате” отговорите. Повечето лидерски решения идват очевидно от това, че те “копаят” дълбоко във проблемите чрез хиляди въпроси.
Взимайте твърди решения
Смелия водач взима твърди решения. Представете си да вземете днес едно решение по даден фирмен въпрос и утре да решите друго. Как ще изглеждате в очите на подчинените си? Като неуверен, не достатъчно опитен за тази позиция. Това не значи, че не може да промените решението си, но трябва да сте уверен, че го правите само заради променени обстоятелства по проблемния въпрос. Тоест трябва да имате някаква сериозна причина, за да го направите, а не, защото вчера така ви е изглеждало удачно, а днес не ви се нрави така да стане. Трябва да се подплатите с причини, за да смените решението си, а не да се водите по настроенията си.
Да сте лидер няма как да го научите от книгите или някои курс, то е трупане на опит и знания по време на вашата работа докато се преструвате, че ги имате тези знания и опит. 
 
Прости стратегии, който ще улеснят работата ви Отивате на работа и имате само 8 часа да свършите всичко. А това...
Зараждането на нов бизнес в България – компостирането Компостирането е естествен екзотермичен процес, представляващ...
Управление на човешките ресурси Много малки фирми нямат работници и служители. Да имаш служители...

Реклама