10 неща, които трябва да знаете за ...

Lisa Bachelor
“The Observer”

Миналата седмица британската институция по стандартизация стартира нов стандарт за финансово планиране, който ще определи етическото поведение, компетентността и опитът, необходими за финансово планиране.

Целта на новия стандарт (B ISO 22222) е да вдигне нивата на услугите за потребителите при търсенето, но може и да има объркване за това как да се избира търсенето на финансов консултант. Тук – по – долу са 10 неща, които ще ви дадат някаква яснота.

1. Има три категории финансови консултанти (съветник): онези, които ще следят продуктът на целия пазар; multi-tied консултанти, които могат да продадат продукти от ограничена селекция на доставчиците на крайния пазар; и т. нар. вързани консултанти, които продават само продуктите на едната фирма или компания.

2. Минимална квалификация, която финансовия съветник трябва да има, е сертификат от “Финансово Планиране”. Но ако потребителите търсят съвет по специфичен въпрос, като на пример етическата инвестиция или данъкът наследство, трябва допълнителна квалификация на финансовия съветник от “IFA Promotion”.

3. Питайте финансовия съветника какви другите квалификации притежава. IFA Promotion има полезен указател на www.unbiased.co.uk.

4. Вие можете също така да намерите финансов съветник във вашата област и да получите разписка за безплатна първоначална консултация като посетите www.unbiased.co.uk.

5. Можете да платите за финансов съвет чрез такса, комисиона или комбинация от двете. Таксите варират от £75 до £250 на час.

6. Независими финансови съветници за тези, които имат изнесени публично своите такси и комисиони.

7. Ако работите доста с един финансов съветник, питайте дали ще има специално за вас намаление в таксите или отстъпка в комисионата му.

8. Някои финансови съветници имат статус на “лични (персонални) съветници” те са също равностойни в професионалните стандарти до счетоводство и финансов контрол. За да откриете такъв съветник, вижте www.thepfs.org, щракнете на " find an adviser” и изберете “chartered status”.

9. Хора в неравностойно положение (уязвими) имат привилегии от IFA , която е създала специална служба “Symponia”, те са облекчени в таксите за услугите на финансовия съветник в областта на финансови криминални престъпления.

10. Ако имате оплакване от услугите на даден финансов съветник свържете се с Финансово – омбудсманската комисия.

 
Шест закона за рекламният успех на малкият бизнес Рекламата в малкият бизнес е наука и изкуство.  При повечето компании...
Грешки при инвестирането В днешно време много се говори за инвестирането, и особено за...
Техники за преодоляване на стреса на работното място Ако се занимавате с работа, която е динамична и свързана с доста...

Реклама