ОПИСАНИЕ
Многогодишно тревисто растение с дълго, хоризонтално и цилиндрично коренище, което е червенокафяво отвън и червено отвътре. Стъблото е четириръбесто, с извити назад шипчета, полегнало, изправено или катерливо, дълго 30—125 см. Листата и прилистниците са еднакво развити, почти без дръжки, по форма са елипсовидни, на върха заострени, разположени по 4—6 в прешлени. Цветовете са дребни, жълтозелени, групирани по няколко в метловидни полусенници. Чашка почти липсва. Венчето е 4, 5-делно, с плоски, разперени дялове. Плодовете са ягодовидни, отначало червени, след това черни, съставени от две кълбовидни части с по едно семе. Цъфти от юли до септември.

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ
Използува се коренището (Rhizoma Rubiae tinctorum), събрано през есента, след узряване на семената, или през ранна пролет.

КЪДЕ СЕ СРЕЩА?
Среща се нарядко из цялата страна, предимно в Южна и Източна България — между храсти, край пътища и градини.

ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ
Диуретично, жлъчегонно, слабително и подобряващо храносмелането.
Приложение: При бъбречнокаменна болест, жлъчни колики, възпаления на бъбречното легенче, за регулиране на менструацията, при нощно напикаване и др.

Начин на употреба -  Препоръчва се под формата на извлек, приготвен от 1 чаена лъжичка корени, накиснати за 8 часа в 250 см3 студена вода. След като се отстрани извлекът (с прецеждане), билката се залива с 250 см3 вряща вода. След 15 мин и вторият извлек се прецежда. Двата извлека се смесват и се изпиват за 1 ден на 4—5 пъти. Острият и неприятен вкус ограничава употребата на билката.

 

Здравни новини

Реклама